Izvor: Fena | Srijeda, 20.08.2008.| 09:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Libija nudi poslove za građevinske kompanije iz BIH

U Vladi Tuzlanskog kantona jučer je organiziran prijam za izaslanstvo Libijskog veleposlanstva u BiH, koje je predvodio veleposlanik Ayad Shawish.

Veleposlanik Shawish upoznao je premijera Mujića da su učinjeni značajni koraci kako bi se stvorili uvjeti za suradnju Libije i BiH, posebno kada je riječ o privredi, te da njegovi posjeti kantonima i Brčko distriktu imaju za cilj da se konkretna suradnja što prije ostvari.

"Libija u sljedećih 4-5 godina planira investicije vrijedne oko 150 milijardi KM u oblasti građevine. S obzirom na iznimno dobra iskustva s građevinskim kompanijama iz BiH, očekujemo da značajan broj poslova dobiju upravo te kompanije. Također nudimo poslove za vaše stručnjake u oblasti medicine jer su oni iznimno cijenjeni u Libiji", kazao je veleposlanik Shawisha.

Salih Šabović, direktor tuzlanskog Giporma upoznao je premijera Mujića o velikim mogućnostima za angažman naših građevinskih firmi na libijskom tržištu, ali i istakao da firme ne mogu to činiti samostalno bez snažne podrške države, odnosno bez formiranja kozorcija koji bi se kandidirao za velike projekte.

Premijer Mujić podržao je privrednike iz Tuzlanskog kantona u njihovim pripremama za izlazak na libijsko tržište, kazavši kako se nada da će biti uklonjene administrativne prepreke koje obeshrabruju libijske investitore da uđu u značajnije projekte u BiH.

Jučerašnjem prijemu kod Premijera Tuzlanskog kantona prisustvovali su i ministri u Vladi Tuzlanskog kantona Sehudin Ograšević i Asim Musić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini Tuzlanskog kantona Salko Bukvarević, direktor UKC-a Tuzla Nedret Mujkanović i šef Službe za komunikacije UKC-a Tuzla Enes Osmančević.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.