Izvor: N1 | Nedjelja, 10.09.2017.| 20:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zlatni lav za meksički film Oblik vode

(Foto: Elena Larina/shutterstock.com)
Meksički reditelj Giljermo del Toro osvojio je Zlatnog lava na 74. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji za ostvarenje "The Shape of Water" (Oblik vode) posvećeno ljubavi.

- Ako ostanete vjerni onome što zaista vjerujete, u mom slučaju su to čudovišta, onda možete da uradite šta god želite - rekao je Del Toro na ceremoniji dodjele nagrade.

Film predstavlja priču o ljubavi nijeme djevojke i neobičnog stvorenja.

Nagradu žirija, Gran pri, osvojio je izraelski reditelj Samuel Maoz za film Fokstrot, dok su Palestinac Kamel el Baša i Britanka Šarlot Rempling dobili nagrade kao najbolji glumci.

Na spisku 21 filma u konkurenciji za Zlatnog lava bila su, između ostalih, ostvarenja reditelja Džordža Klunija i triler Darena Aronofskog, koji su važili za favorite.

Zlatni lav za životno djelo ovogodišnje Mostre dodijeljen je 1. septembra američkim glumcima Džejn Fondi i Robertu Redfordu. Tog dana je njima u čast prikazan film Our souls at Night reditelja Riteša Batre u kojima oni glume.

Predsjednica žirija ove godine je bila američka glumica Anet Bening, dok ostale članove čine reditelji Mišel Franko, Edgar Rajt i Tajvanac Jonfan kao i glumice Rebeka Hol, Ana Muglalis i Žasmin Trinka.

Mostra je počela 30. avgusta prikazivanjem filma Downsizing (Smanjivanje) američkog reditelja Aleksandera Pejna a zatvorilo ga je ostvarenje Outrage Coda, japanskog reditelja Takešija Kitana.

Zlatnog lava je prošle godine dobio film The Woman who left (Žena koja je otišla) filipinskog scenariste i reditelja Lava Diasa.

Mostra je pored filmskog festivala u Kanu i Berlinu jedan od glavnih filmskih festivala u Evropi.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.