NavMenu

Zenički Cimos zvanično u likvidaciji - Moguće zbrinjavanje dijela zaposlenih u pogonu u Novom Travniku

Izvor: eKapija Petak, 08.09.2017. 12:10
Komentari
Podeli
(Foto: Khomson Satchasataporn/shutterstock.com)
Nad poslovnicom koparskog Cimosa u Zenici zvanično je proglašena likvidacija. Radnici su od ponedjeljka, 4. septembra, zajedno sa otkazima, dobili obavijest o tome. Još su u toku pregovori sa upravom u vezi sa zbrinjavanjem radnika - za jedne novi ugovori, za većinu drugih biro za zapošljavanje, prenosi BiznisInfo pozivajući se na izvještaj RTV Zenica.

Tokom proteklih mjesec dana, nije bilo ozbiljnih interesanata za kupovinu zeničke tvornice autodijelova, u vlasništvu koparskog Cimosa.

Sindikat Cimosa još je u pregovorima sa upravom kompanije, u vezi sa uslovima zbrinjavanja radnika. Do sada je njih 30-ak prihvatilo ponudu ugovora o radu u Cimosovoj poslovnici u Novom Travniku. Zahtjev uprave bio je i ostao odustajanje od tužbi, koje je većina među blizu 150 radnika zeničkog Cimosa pokrenula po osnovu kršenja odredbi kolektivnog ugovora. Radni premještaj u pogone unutar grupacije moguć je jedino za one koji tužbe povuku.

O iznosima za otpremine još se pregovara, a nakon četiri sastanka između uprave i Sindikata, na stolu su rješenja za radnike povoljnija, ali još neprihvatljiva. Prijedlog iznosa za otpremnine uprave je 15% veći u odnosu na zakonski obavezne, uz dodatne 2.000 KM po radniku. Onima koji od tužbi neće odustati biće isplaćen zakonski minimum.


– Osnov za pregovore koji smo mi ponudili je 70% iznosa plate, puta godine staža, plus pet do sedam hiljada maraka za odustajanje od tužbi – precizirao je predsjednik Sindikata Cimosa, Rusmir Pašalić.

Pogoni Cimosa u Zenici otvoreni su 2008. godine. Nakon gašenja u Srebrenici i Sarajevu, livnica u Zenici zvanično je ugašena 1. avgusta, a mjesec dana kasnije, pokrenuta je i likvidacija. Očekuje se da će do kraja pregovaračkog procesa 40-ak radnika zasnovati radni odnos u jednoj od postojećih pogona Cimosa u Novom Travniku ili u Hrvatskoj. Ostali će na biro za zapošljavanje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.