NavMenu

Miroslav Ilić iz Njemačke planira izgradnju farme ovaca u Zavidovićima - U poslu vrijednom više od 3 mil EUR još tri investitora

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.09.2017. 15:47
Komentari
Podeli
(Foto: Heath Johnson/shutterstock.com)
Miroslav Ilić koji živi i radi u Nemačkoj planira da na napuštenoj zemlji u Vozući, u opštini Zavidovići, podigne farmu ovaca. U ovom poslu bi ga podržala tri investitora - Nijemac, Grk i Austrijanac, pišu beogradske Novosti.

Prijedlog jednog od potencijalnih investitora - Grka, da se posveti uzgoju ovaca, Iliću je, kaže, ispočetka zvučao šaljivo. Kasnije, kad je shvatio da sa tim poslom ne bi imao konkurenciju u BiH, oduševio se.

- Razvio sam biznis plan sa Haukeom Hoferom iz Njemačke, a za ulazak u taj posao i investiranje zainteresovani su i grčki i austrijski investitori. Prve godine planiramo da posao započnemo sa 3.000 grla na isto toliko hektara, a kasnije bi se taj broj postepeno povećavao do 15.000 grla - rekao je Ilić.

Prema biznis planu, investicija je vrijedna više od 3 mil EUR kroz nabavku stoke, izgradnju obora i štala, kao i klanica. Meso i drugi proizvodi životinja izvozili bi se u Njemačku, ali i druge zemlje EU, Tursku, Kinu i arapske zemlje.

Prve godine prihod od djelatnosti bio bi skroman i iznosio bi 400.000 EUR, ali bi u drugoj bio višestruko veći i planiran je na 7,5 mil EUR. Osim izvoza mesa, planirana je i prodaja vune, drveta i ostalog.


Na pitanje Novosti koju korist bi imali Vozućani, koji bi ovoj firmi ustupili svoje zapušteno zemljište, Miroslav kaže da još ne izlaze sa tačnom cijenom zakupa, ali bi ona bila oko 5 KM po dunumu za parcele u državnom, a do 10 KM za parcele u privatnom vlasništvu.

Zakup je prema nacrtu memoranduma o razumijevanju predviđen na minimalni vremenski period od 20 godina, pišu Novosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.