Izvor: eKapija | Srijeda, 06.09.2017.| 15:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

AS Group preuzima još dionica tuzlanske Solane?

Ilustracija (Foto: Discovod/shutterstock)
AS Group iz Tešnja nastavio je ove godine širenje preuzimanjem vlasništva nad dijelovima Agrokomerca i nad firmom Svjetlostkomerc, o čemu se u javnosti dosta pisalo.

Zanimljivo je da AS Group snažnije ulazi u vlasništvo još jednog giganta u BiH, a to je tuzlanska Solana, piše BiznisInfo.

U dnevnom redu za narednu Skupštinu društva Vispak, koje je član AS Groupa, kao jedna od tačaka dnevnog reda navodi se "Usvajanje odluke o kupovini dionica Svjetlostkomerc dd Sarajevo i Solana dd Tuzla".

Ne pojašnjava se o kakvoj kupovini dionica Solane se radi.

BiznisInfo podsjeća da je na Sarajevskoj berzi 26. jula prodata 43.801 dionica Solane po cijeni od 25 KM po dionici. Paket dionica plaćen je 1.095.025 KM, i odnosi se na ukupno 8,65% dionica Solane.

Isti dan je izvršena i kupovina dionica firme Svjetlostkomerc. Kupac ovih dionica nije bio poznat već se pojavljivao preko skrbničkog računa u Sberbanci.

Nekoliko sedmica kasnije je saopšteno da je Vispak kupio 48,8% dionica Svjetlostkomerca te da namjerava preuzeti kompaniju u cijelosti, dok ime kupca dionica Solane nikad nije saopšteno.

Inače, AS Group osim Vispaka posjeduje 4,67% dionica Solane, čiji je najveći dioničar ZIF BIG investiciona grupa s oko 20,8% vlasništva.

Ostaje da se vidi da li će Vispak, odnosno AS Group biti zainteresirani za nastavak preuzimanja dionica Solane, odnosno da li će ići na puno preuzimanje ili će držati samo manjinski paket.

Solana je jedna od najstarijih firmi u BiH sa tradicijom poslovanja od 1885. godine. Kompanija trenutno izvozi na tržišta Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Kosova.

Certifikatom koji je početkom jula dobila od auditora DQS CFS German Association for Sustainability Solana je postala i prva kompanija u BiH ovlašćena da nosi GC-MARK oznaku za higijenu svojih proizvoda. Ovaj certifikat verifikuje da kompanija u potpunosti primjenjuje načela HACCP standarda (analiza opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.