Izvor: eKapija | Srijeda, 06.09.2017.| 15:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

NOVALIĆ: Imamo mjere za povećanje ekonomskog rasta

Fadil Novalić
Fadil Novalić
Federalni premijer Fadil Novalić u intervjuu za Radiosarajevo.ba govorio je o novom programu reformi "tri puta tri", namjeri o usmjeravanju novaca iz preduzeća za gradnju cesta, te odnosima u koaliciji.

Pojasnio zašto se iz Reformske agende neće moći sve uraditi, te šta znači program "tri puta tri".

- Reformski put je utvrđen kroz Reformsku agendu koja sadrži 61 mjeru. Ovo je dugoročna strategija zamišljena da bude provođena nekoliko godina. Činjenica je da nijedna reforma ne može biti urađena tokom samo četiri godine. Nemamo čarobni štapić da uz njegovu pomoć riješimo sve probleme nagomilane u Federaciji od rata naovamo. Moramo ići korak po korak. Zato smo do kraja ovog mandata odredili prioritete - napomenuo je Novalić.

Ističe da u narednom periodu planiraju usvajanje najmanje tri reformska i tri socijalna zakona, te pokretanje tri grupe infrastrukturnih projekata koje bi poduprle ekonomski rast u BiH.

- Tri reformske mjere su usmjerene na porast broja zaposlenih, a to su Zakon o doprinosima, Zakon o porezu na dohodak i Zakon o osnovama zdravstvenog osiguranja. Ovi zakoni su ključni za riješavanje sivih tokova novca. S istim obimom kao do sada ćemo oporezovati ukupna primanja, ali pri tome želimo smanjiti mogućnost odljeva novca za zapošljavanje u sivoj zoni ekonomije.

Novalić je rekao da su predvidljeli i tri socijalna zakona.

- To su Zakon o PIO i dva zakona o borcima kojima ćemo uspostaviti registar i povećati reprezentativnost udruženja. Kad su, pak, u pitanju infrastrukturni projekti prioritete će dobiti dvije termoelektrane u Tuzli i Banovićima koje su već prošle sve procedure. Među te projekte spada i izgradnja brzih cesta i autocesta. One umnogome ovise o trošarinama koje moramo povećati kako bismo ih mogli dalje graditi. Mislim da je realno očekivati da uz pomoć ovih mjera naš trenutni ekonomski rast koji iznosi 3,2%, povećamo na 5,5 ili 6% - cijeni premijer Novalić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.