Izvor: Dnevni avaz | Srijeda, 06.09.2017.| 15:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Historijski muzej vapi za rekonstrukcijom - Federalno ministarstvo kulture finansira obnovu atrija

Zgrada Historijskog muzeja već godinama propada. Ploče koje bi trebalo da krase ovaj izuzetno značajan kulturno-historijski objekt, popucale su i otpadaju. Fasada je išarana grafitima, a stepenice su oštećene i nesigurne. Ružnu sliku posjetiocima daju i prosjaci koji se okupljaju ispred Muzeja.

Prije dvije godine, popravljen je krov, koji je prokišnjavao, jer je voda predstavljala opasnost za eksponate. Nakon toga, na ovoj izuzetno bitnoj instituciji nikakvi radovi nisu rađeni.

To je za Avaz potvrdila i direktorica Elma Hašimbegović, koja je kazala da posjetioci hvale arhitektonske vrijednosti zgrade, ali se čude stanju u kojem se nalazi, jer se kamene ploče i fasada obrušavaju pred njihovim očima.

- Nažalost, nadležni tu vrijednost ne vide. Za rad i održavanje, koje uključuje i rekonstrukciju, relevantne institucije ne odvajaju nikakva sredstva. Muzej za sve projekte mora aplicirati i onda, ovisno o mnogim faktorima, ali najmanje o kvaliteti projekta ili relevantnosti, dobiti novac. Shvatili smo da se na kraju možemo osloniti isključivo na vlastite projekte i resurse - ističe Hašimbegović.

Obnova atrija

Jedna od pozitivnih promjena koja se očekuje je obnova atrija, koje je, prema mišljenju mnogih, jedan od ljepših prostora. Taj projekt će finansirati Federalno ministarstvo kulture sa 25.000 KM.

Hašimbegović je pozvala sve relevantne institucije da daju doprinos vraćanju ugleda i sjaja ove, najreprezentativnije zgrade moderne arhitekture u BiH te da pomognu obnovu vanjskog dijela zgrade.

Klesanje skulptura na platou

U jeku turističke sezone Historijski muzej pun je posjetilaca. Ovdje uče o historiji BiH, o burnom 20. stoljeću i nedavnoj prošlosti. Najinteresantnije im je što na licu mjesta mogu vidjeti kako nastaje umjetničko djelo, prateći skulptora Adisa Fejzića. On kleše stećke u improviziranoj umjetničkoj radionici na platou Muzeja.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.