Izvor: eKapija | Utorak, 05.09.2017.| 14:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nove investicije u Fagus grupi - Uskoro pokretanje elektrane na biomasu u Kneževu, u planu gradnja etno sela u Hajdučkim vodama

Firma Abis u Kotor Varošu
Protekli period u Fagus grupi obilježio je početak izgradnje elektrane na biomasu u Nomaru u Kneževu, ulaganje u nove radne mašine u Vrbanja šumama, Abisu i Silvatici, renoviranje i rebrendiranje poslovnog centra Bor petrol, te otvaranje velnes i spa centra u Hajdučkim vodama kod Teslića. Jedna od najvećih kompanija u BiH, sa oko 400 zaposlenih i godišnjom preradom drveta od 100.000 m3, planira širenje i nove investicije.

Prema informacijama koje smo dobili iz Fagus grupe, buduće investicije velike vrijednosti biće u onim djelatnostima kojima su se do sada bavili - drvoprerađivačka industrija, proizvodnja vrata i prozora, naftna industrija i turizam.

- U narednih pola godine u planu je završetak izgradnje i pokretanje elektrane na biomasu u Nomaru, čime ćemo zaposliti određeni broj građana Kneževa. Takođe, ovim stvaramo ekološki zdravu i čistu električnu energiju iz obnovljivih izvora koje dobijemo kao nus proizvod u procesu primarne prerade drveta - navode iz Fagusa za eKapiju.

U okviru Fagus grupe sa sjedištem u Kotor Varošu posluje osam firmi i to Vrbanja šume, Abis, Arboreko, Nomar, Fagus haus, Bor petrol, Silvatika i Hajdučke vode. Kako su nam rekli u sjedištu kompanije, u bliskoj budućnosti planiraju pokrenuti proizvodnju masivnih ploča u Silvatici, proizvodnju furniranih ploča u firmi Arboreko, te izgradnju drugog centra za prozore i vrata u Fagus hausu.

Hajdučke vode dobijaju etno selo

Osim toga, grupacija planira i nove sadržaje u okviru hotelskog kompleksa Hajdučke vode u podnožju planine Borja kod Teslića.

- U Hajdučkim vodama u budućnosti planiramo proširenje smještajnih kapaciteta i izgradnju etno sela sa bungalovima, potom topli spoj, most koji spaja smještajni dio iznad restorana sa velnes i spa centrom, te izgradnju crkve, jezera i plaže. Proširenje ide u pravcu razvoja etno turizma, ali i modernizacije, brze rehabilitacije i relaksacije u novoizgrađenom planinskom velnes i spa centru - poručuju iz Fagusa.

Velnes i spa centar u Hajdučkim vodama
Turistička atrakcija Hajdučke vode ima dvije fizički odvojene cjeline, etno restoran i hotel. Prije četiri godine je proširen i renoviran etno restoran, uređena bašta, izgrađene terase i vodopad.

- U hotelskom dijelu su renovirane sobe i nedavno je završena izgradnja velnes i spa centra. Pored hotela su izgrađeni travnati fudbalski tereni, teren za tenis, igralište za odbojku, košarku i rukomet, ski staza, igralište za djecu, kao i staza za šetnju, trčanje i vožnju bicikla u borovoj šumi.

Izvozna tržišta

Fagus grupa sarađuje sa mnogim stranim tržištima. Najviše su prisutni u zemljama Evropske unije poput Austrije, Italije, Slovenije, Njemačke, Švajcarske, Francuske, Belgije, Holandije, a prozori i vrata iz pogona Fagus hausa dolaze do SAD-a, Kanade, zemalja Bliskog istoka i Australije.

- Polovinu prihoda ostvarujemo na stranom, a drugu polovinu na domaćem tržištu. Razlika je u tome što na inostrano tržište plasiramo proizvode koji zadovoljavaju više standarde npr. energetske efikasnosti kod prozora ili A1 ENplus strandarde kod peleta, dok domaće tržište više traži proizvode nižeg kvaliteta koji su samim tim i jeftiniji.

Na zahtjeve inostranih tržišta, odgovaraju konstantim ulaganjem i uvođenjem sertifikata.

- Uvođenjem sertifikata poput FSC, TUV, ISO i ENplus standarda, usklađujemo kvalitet naših proizvoda sa svjetskim zahtjevima i brže i lakše poslujemo sa inostranstvom. To je ujedno i jedan od najznačajnijih stavki naših korporativnih vrijednosti, a koji nas sigurno izdvajaju od konkurencije – premium kvalitet proizvoda i usluga čini nas najboljima.

Od okrajčenih dasaka u četinarima i lišćarima, do prozora, vrata i peleta kao finalnih proizvoda, u oviru Fagus grupe godišnje se preradi više od 100.000 kubnih metara različitih drvnih kultura. Danas sarađuju sa više od 500 partnera.

- Naša vizija je definitivno da u očima klijenata, zaposlenih i partnera budemo jaka regionalna kompanija prepoznatljiva po svojim kvalitetima i vrijednostima.

V. Dž.


Fotogalerija
Fagus grupacija

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.