Izvor: eKapija | Utorak, 05.09.2017.| 12:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS planira gradnju šumskih kamionskih puteva - Potpisan ugovor za izradu master plana

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske danas je potpisan ugovor za izradu master plana izgradnje šumskih kamionskih puteva u Republici Srpskoj vrijedan 335.780 KM. Ugovor je potpisan sa domaćim konzorcijem koji čine Šumaplan Banjaluka i Istraživačko-razvojni i projektni centar Šuma Srpske, koji je ocijenjen kao najpovoljniji, nakon sprovedenog postupka nabavke prema procedurama Svjetske banke.

Ova aktivnost se realizuje u sklopu projekta Održivo gazdovanje šumama i krajolicima koji je finansiran grant sredstvima GEF-a, a koji se implementira preko Svjetske banke i Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Potpisivanju su prisustvovali direktor Jedinice za koordinaciju projekata u poljoprivredi Stefan Mitrović, pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo Goran Zubić i direktor Šumaplana Duško Topić.

Svrha izrade predmetnog dokumenta je da pomogne u identifikaciji najhitnijih projekata izgradnje i saniranja šumskih puteva u cilju ekonomskih i ekoloških poboljšanja kroz izradu modela strateškog plana šumskih puteva i usvajanja smjernica za saniranje šumskih puteva na bazi najbolje prakse u cilju smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu.

Nedovoljna otvorenost šumskih područja otežava pristup šumama i povećava troškove eksploatacije. Iz tog razloga je iniciran program razvoja mreže šumskih puteva, kojim bi se omogućila optimalna otvorenost šumskih područja, te samoodrživa eksploatacija šumskih resursa.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.