NavMenu

Pravilnik gasi motore auto škola u BiH - Obuke za vozače biće zabranjene vikendom?

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 04.09.2017. 09:39
Komentari
Podeli
(Foto: Daxiao Productions/shutterstock.com)
Prednacrt pravilnika o osposobljavanju za vozača motornih vozila BiH je loš, odnosno diskriminatorski, prema pojedinim polaznicima i usmjeren samo na dobrobit velikih auto škola, zbog čega će ostali biti prinuđeni da se ugase, smatraju pojedini vlasnici auto škola.

- Njime se predviđa da se prva četiri časa obuke iz upravljanja vozilom rade svaki dan po jedan čas. To ni u jednom obrazovnom sistemu ni srednjem ni visokom nismo mogli naći kao praksu. Neopravdano je potpuno iz više razloga. Prvo, djeca iz prigradskih mjesta putuju po 30-40 kilometara u jednom pravcu za jedan čas, drugo je to što nemamo apsolutno kontinuitet, jer osim toga što hoće da nam nametnu jedan čas stavili su odredbu da nema vožnje vikendom, a prvih dana prakse upravo je kontinuitet u vožnji najvažniji - kaže Milenko Jaćimović, vlasnik banjalučke auto škole Mir i predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banjaluka.

Navodi kako je, osim udara na kandidate, Prednacrt pravilnika usmjeren i protiv malih auto škola.

- Ovo ako sprovedu to će biti značajan udar na sve male auto škole i mislim da se zbog toga to i radi da bi veliki imali još više posla. Ostali će se morati ili grupisati ili ugasiti - govori on.

Njegovo mišljenje dijeli predsjednik Skupštine auto škola RS Dragan Panić.

(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
- Osvrnuo bih se i na ono gdje nam ograničavaju rad instruktora na osam časova. Svugdje u svijetu čovjek kada završi svoj posao može raditi nešto dodatno, a kod nas ne možeš teoriju i praksu. Profesionalni vozač može da radi dnevno devet sati i nakon toga imaš odmor, ali tebe niko ne pita i ne brani ti da radiš neki dugi posao ili cijepaš drva oko kuće - ističe Panić.


Iz auto škola kažu da će, ukoliko ovaj pravilnik prođe, pokrenuti pravni tim koji će imati zadatak da isti obori na sudu.

Pomoćnik ministra transporta i komunikacija BiH Zoran Andrić, kazao je da se radi o nacrtu i da do finalizacije ima još mnogo toga.

- Pazite, to je samo nacrt, sve ovo tek ide na konsultacije i prijedloge, koji će biti saslušani i proučeni, tako da ćemo tek vidjeti kako će na kraju izgledati pravilnik - kaže Andrić.

On je istakao da su u čitav proces uključeni entitetski i kantonalni organi za obrazovanje, koji u izradi pravilnika imaju veliku ulogu.

- Stoji da nismo zadovoljni postojećim stanjem i time kako se obuka danas izvodi. Zato moramo da podignemo ljestvicu za jedan nivo, ali niko ništa ne radi protiv auto škola. Jednostavno se traži optimalan način rada - govori on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.