Izvor: eKapija | Četvrtak, 31.08.2017.| 15:05

U Višegrad stižu investicije iz zapadne Srbije - Firme Izbor i Put slobode žele tekstilnu proizvodnju, Zlataršped drvopreradu

(Foto: Artem Shadrin/shutterstock.com)
Opština Višegrad otvara vrata novim investitorima. Mjesto na Drini, koje je postalo nezaobilazna turistička destinacija RS i koje je procvjetalo zahvaljući ulaganjima u turizam, u narednom periodu planira ojačati i druge privredne sektore.

Nedavno je delegacija Opštine Višegrad posjetila dvije tekstilne firme u Srbiji, a koje bi ulagale u Višegrad - Put slobode iz Požege i firmu Izbor iz Arilja. Dogovoreno je da im Opština omogući što lakši pristup pri rješavanju infrastrukturnih problema, kako bi se brže pokrenula proizvodnja.

- Ovo je odlična prilika za privlačenje investitora, s obzirom na to da je u proteklom periodu naša opština bila zatvorena za bilo kakvu saradnju sa potencijalnim investitorima. Mi ćemo nastojati da i u budućem periodu privučemo što veći broj investitora čime bismo obezbijedili veći broj radnih mjesta - rekli su za eKapiju iz Opštine Višegrad.

Ariljski Izbor ima 47 zaposlenih i bavi se doradom tekstilne pamučne pletenine i pletenine od vještačkih materijala. Izvoze u EU, region, a pokrivaju i matično tržište.

Vlasnik firme Put slobode prije nekoliko dana rekao je kako se oni bave šivenjem kaputa i da žele u Višegradu za početak zaposliti 20 ljudi.

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Jedna od potencijalnih lokacija za pokretanje tekstilne proizvodnje je objekat nekadašnje Robne kuće, koja kako kažu za eKapiju iz Opštine Višegrad, odgovara namjeni, a u toku je preuređenje neophodno za potpuno funkcionisanje.

- S obzirom na to da je u našoj opštini poslovalo preduzeće Alhos, koje se uspješno bavilo tekstilnom proizvodnjom, raspolažemo dovoljnim brojem kvalifikovane radne snage. Međutim, ukoliko bi došlo do povećanje tražnje za radnicima svakako se računa na prekvalifikaciju na šta su spremni i investitori.

Ulaganja u drvopreradu i turizam

Osim tekstilnog sektora, izvjesno je da će Višegrad dobiti pogon i u drvopreradi. Preduzeće Zlataršped iz Nove Varoši regristrovalo je djelatnost za preradu drveta, pa se, kako ističu u Opštini, uskoro očekuju prvi koraci u uspostavljanju proizvodnje.

- Naša opština je otvorena za bilo koju saradnju i nudi svu potrebnu pomoć i infrastrulturnu podršku svim zainteresovanim investitorima kako bi im se olakšao rad u njihovim namjenama na obostrano zadovoljstvo.

Kažu kako je Višegrad do sada ugostio mnoge investiture iz različitih sfera poslovanja među kojima je i čuveni Filip Cepter. On je pohvalio razvoj turizma u ovom gradu i istakao da bi u budućnosti volio dati svoj doprinos boljoj turističkoj slici Višegrada.

T.B.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.