NavMenu

Zemljoradnička zadruga Brka iz Brčkog u projektima vrijednim 3 mil KM

Izvor: eKapija Četvrtak, 31.08.2017. 08:07
Komentari
Podeli
Predstavnici Zemljoradničke zadruge Brka iz Brčkog predstavili su u utorak četiri projekta ukupne vrijednosti 3 mil KM, od čega zadruga vlastitim sredstvima sudjeluje sa oko 1,5 mil KM, prenosi Reunion.

- Trenutno nam je najvažniji projekt prekogranične suradnje s partnerima iz Češke, kojim bi se u Brčkom izgradila moderna sušnica za žito, a već naredne godine bi se pravila moderna mješaona stočne hrane - kazao je projekt-menadžer Zemljoradničke zadruge Brka Adis Rahman.

Dodao je kako bi se spomenuti projekt, vrijedan 1,5 mil KM, trebao realizirati u sljedeće tri godine.

Istaknuo je kako je prošlo više od osam mjeseci od potpisivanja ugovora za taj projekt, da zemljište za izgradnju nije osigurano te da su prisiljeni lokaciju potražiti u drugim općinama.

- Nama je cilj bio da se projekt realizira na području Distrikta, da bi naši poljoprivrednici imali najviše koristi od toga, ali zbog sporosti u rješavanju dokumentacije, sve su prilike da će se on realizirati na nekoj drugoj lokaciji - ustvrdio je Rahman.

Zadruga implementira i projekt prerade i sušenja voća i povrća s njemačkom nevladinom organizacijom GIZ čija je vrijednost 300.000 KM, a biti će realiziran u sljedeća dva mjeseca.


Također, u tijeku je realizacija projekta unaprjeđenja kvantiteta i kvaliteta proizvodnje mlijeka u Distriktu, vrijednog 1 mil KM, koji financira EU, a čiji je implementator Češka razvojna agencija.

- Što se tiče tog projekta, dobili smo nove laktofrize, njih 20 za sve otkupne stanice i nešto laktofriza koji će ići na sve naše farme, tako da ćemo i po toj osnovi imati bolje uvjete za sakupljanje mlijeka - istakao je Rahman.

Četvrti projekt je dobivanje Global GAP certifikata, koji je osnovni uvjet za izvoz voća i povrća u zemlje EU, kako bi domaći voćari dobili pravo izvoza šljive, a vrijednost tog projekta je 40.000 maraka.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.