Izvor: Blic | Srijeda, 30.08.2017.| 08:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Privrednici u RS nezadovoljni cjenovnikom notarskih usluga - Potrebno donošenje novog zakona o notarima

(Foto: NotarYES/shutterstock.com)
Građanima i privredi obećana je pravna sigurnost uvođenjem notara, a nakon devet godina sve su glasnije poruke u javnosti da se njihov cjenovnik mora hitno mijenjati.

Naime, osnovna primjedba je da su usluge notara preskupe i da su njihove tarife astronomske. Tome u prilog govore i podaci Ministarstva pravde RS o prihodima notara u Srpskoj. Tako je prošle godine najveći prihod notara bio nevjerovatnih 503.729 KM, bez poreza na dodatu vrijednost. Najmanji prikazani prihod iznosio je 70.289 KM. Znači da "najskuplji" notar u prosjeku mjesečno ostvaruje oko 42.000 KM prihoda.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kaže da je uvođenjem notarijata u Srpskoj dobiljena pravnu sigurnost u rješavanju određenih pitanja, ali da su pojedine usluge skupe.

– Neke usluge notara su na našu inicijativu pojeftinile, ali ima još prostora da cijene budu niže – ocjenjuje Blagojević.

Pravna sigurnost

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić ističe da su usluge notara preskupe i da su "prešle svaku mjeru".

– Njihove tarife trebalo bi da budu sigurno duplo niže - ocjenjuje on.

Kaže da nije čuo da je ijedan notarski ugovor poništen zbog čega vjeruje da je postignuta pravna sigurnost.

– Cifre o njihovim primanjima su od kojih boli glava nas u privredi. Ne znam koliko treba rada i rada da ostvarimo takav prihod – napominje Škrebić.

(Foto: Stock-Asso/shutterstock.com)
Cijene notarskih usluga regulisane su uredbom Vlade, pa tako postoji cjenovnik, odnosno tarife za svaku uslugu.

U FBiH jeftinije usluge

Ministar pravde RS Anton Kasipović podsjetio je da je julu izmijenjen Zakon o notarima, ali da nisu izmijenjene odredbe koje definišu pravo na nagradu i naknadu za svoj rad u visini i na način uređen Uredbom koju donosi Vlada.

– To znači da se ovo pitanje može razmatrati u narednom periodu ako se bude donosio novi zakona o notarima, uvažavajući sve prijedloge i sugestije u cilju donošenja propisa u najboljem interesu građana RS – kaže Kasipović.

Poslanici su prenjeli ministru Kasipoviću i da zbog visokih naknada notara građani odlaze u Federaciju BiH da traže notarske usluge jer su tamo jefitinije.

Poslanik Radovan Višović ima informaciju da pojedini notari u Banjaluci imaju mjesečni promet i od milion maraka. Smatra da bi i Narodna skupština trebalo da se "pozabavi" sa notarima posredstvom zakonske regulative.

U Republici Srpskoj trenutno radi 57 notara, a 46 kandidata je položilo notarski ispit i još nisu imenovani.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.