NavMenu

U novu bolnicu u Doboju biće uloženo 30 mil KM - Tender za izgradnju početkom 2018.

Izvor: Glas Srpske Utorak, 29.08.2017. 15:45
Komentari
Podeli
(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Tender za izgradnju i opremanje nove bolnice u Doboju biće raspisan početkom iduće godine, a prema idejnom rješenju, samo bi u objekat, za koji kažu da će biti najmoderniji u okruženju, trebalo da bude uloženo oko 30 mil KM.

O tim i mnogim drugim detaljima juče su razgovarali predsjednik RS Milorad Dodik i direktor kineske kompanije Sinopharm za međunarodne projekte Zeng Huanming, koji će sa svojom delegacijom narednih dana posjetiti dobojsku bolnicu, kao i lokaciju predviđenu za izgradnju nove zgrade.

Na sastanku, kojem su prisustvovali ministri Dragan Bogdanić i Zoran Tegeltija, zajedno sa direktorom dobojske bolnice Miloradom Živkovićem, zaključeno je da bi, ako ne bude nikakvih problema, izgradnja novog objekta mogla početi na proljeće iduće godine.

Dodik je istakao da je dogovoreno da Kinezi projektuju, izvode, finansiraju i opreme bolnicu u Doboju.

- Sa Kinezima se trenutno pregovara na koji način i pod kojim uslovima bi to bilo finansirano - rekao je Dodik, konstatujući da je sadašnja bolnica u Doboju jedna od najdevastiranijih u Srpskoj.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić istakao je da su, nakon što su ih upoznali sa procedurama i propisima u RS, predstavnici kompanije Sinopharm izrazili spremnost da uđu u "trku" za dobijanje ovog posla.

- Narednih dana, nakon obilaska postojeće bolnice i lokacije za novu, tačno će se znati kako će nova bolnica izgledati i koliko će za njenu gradnju i opremanje biti potrebno novca. Procedure o pitanju javnih nabavku mogu se očekivati početkom iduće godine - rekao je Bogdanić i podsjetio da će nova bolnica biti od velikog značaja, kako za dobojsku regiju, tako i za Republiku Srpsku.

Direktor ove ustanove Milorad Živković podsjetio je da je gradnja sadašnje bolnice počela davne 1952. godine, kada je podignut paviljon.


- U proteklih 65 godina, osim popravki na zgradama, ništa drugo nije rađeno. Osim toga, one se nalaze na klizištu i nova ulaganja se nikako ne bi isplatila - rekao je Živković.

Dodao je da je bolnica u Doboju po broju usluga druga po veličini u RS, poslije Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci.

- Prema idejnom rješenju, samo na grube radove otići će oko 30 mil KM, jer je u pitanju duplo veća bolnica od one u Istočnom Sarajevu - rekao je Živković.

Prema tom istom rješenju, objekat nove bolnice imaće pet spratova i 20.000 m2 površine. U novom objektu biće smještene sve službe kao i u postojećoj, uz dodatnu palijativnu njegu. Pored bolnice bi trebalo da bude sagrađen i heliodrom. Novi objekat i bolju zdravstvenu zaštitu željno iščekuju stanovnici dobojske regije i svi su jedinstveni u mišljenju da je to dobra ideja.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.