Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 29.08.2017.| 08:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U RS samo 800 ljudi sebi plaća penziju - Najviše uplata u Banjaluci i Bijeljini

(Foto: ITTIGallery/shutterstock.com)
Samo se 861 građanin Republike Srpske ove godine opredijelio da sam sebi dobrovoljno uplaćuje penzijsko osiguranje, podaci su Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS i Jedinstvenog registra dobrovoljnog osiguranja.

Prema procjeni Tihomira Joksimovića, portparola Fonda PIO RS, broj osiguranika u dobrovoljnom osiguranju je približno konstantan iz godine u godinu.

- Kod nas još nije razvijena svijest i nije stanovništvo edukovano šta donosi ulaganje u penzioni fond. Sa druge strane, naši građani se rijetko opredjeljuju da sami sebi dobrovoljno uplaćuju penzijsko osiguranje zbog slabe platežne moći. U današnje vrijeme, kada znamo da su prosječne plate u realnom sektoru oko 300 KM, izdvajati mjesečno 50 ili 100 KM je puno iako će im to sutra doprinijeti višoj penziji - navodi ekonomski analitičar i član Udruženja ekonomista RS - SWOT Predrag Duduković.

Prema podacima za ovu godinu koje su Nezavisne dobile od Fonda PIO, najviše uplata za dobrovoljno osiguranje ostvareno je u Banjaluci i Bijeljini, a najmanje u Istočnom Sarajevu i Trebinju. Iz Fonda PIO preciziraju da se ukupan mjesečni iznos za sve korisnike, u zavisnosti od prosječne plate i broja osiguranika, kreće od 79.000 do 109.000 KM.

- Mjesečna uplata se vrši prema prosječnoj bruto plati u Republici u prethodnom mjesecu, na način da osnovicu predstavlja 60% prosječne bruto plate pomnoženo sa stopom doprinosa od 18,5% i iznosi, na primjer, za jul 2017. godine 147,19 KM - pojašnjava Joksimović.

Ovo je najniži iznos obavezan za osiguranika u ovom vidu osiguranja. Dodaje da uplata može iznositi i više zavisno od mogućnosti osiguranika, ali ne može niže od navedene osnovice. Ističe da se ranije obračun vršio prema školskoj spremi. Prema Zakonu o PIO, pored obaveznog osiguranja, pravo na ovu vrstu osiguranja imaju lica koja imaju prebivalište u RS i distriktu Brčko, imaju navršenih 15 godina i opštu zdravstvenu sposobnost. Status se stiče podnošenjem zahtjeva, a potom donošenjem rješenja Fonda PIO o priznavanju dobrovoljnog osiguranja. Status ovog osiguranja prestaje na zahtjev osiguranika ili ako se doprinos ne uplati tri mjeseca uzastopno, sa datumom prestanka uplate.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.