NavMenu

RS bilježi rast proizvodnje struje iz obnovljivih izvora

Izvor: eKapija Subota, 26.08.2017. 08:44
Komentari
Podeli
(Foto: Echunder/shutterstock.com)
Udio proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji u Republici Srpskoj ima trend rasta i očekivano je da on sa 2,8% u prošloj godini, već u 2018. poraste na 8,3%, izjavio je u petak u Beogradu izvršni direktor za tehničke poslove u Elektroprivredi Srpske Maksim Skoko, a prenosi Hercegovinapress.

On je, govoreći na Drugom međunarodnom zelenom forumu "Elektroprivreda i zelena energija", naglasio da je ove godine udio proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji u Srpskoj 5,75%, a da postojeća infrastruktura i projekti koje tek treba realizovati garantuju da će on biti i veći.

- Imamo 65 proizvođača čiji je proizvodni kapacitet 53,6 megavata. Negdje smo na trećini realizacije Akcionog plana za ovu oblast. Zaostajemo u energiji vjetra i biomasi, ali vjerujemo da će i ti potencijali, uz hidropotencijal, biti iskorišteni - rekao je Skoko.


On je ukazao da su proizvođači obnovljive energije u Republici Srpskoj dobili niz podsticaja i pogodnosti za priključenje na električnu mrežu, te da se sva energija koja uđe u sistem naplaćuje od potrošača.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.