Izvor: eKapija | Petak, 25.08.2017.| 14:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prnjavor obezbjeđuje kvalifikovanu radnu snagu - Lokalna uprava, škole i privrednici kreiraće novu ponudu strukovnih kadrova

(Foto: Apples Eyes Studio/shutterstock)
Prnjavor, opština sa razvijenom industrijskom proizvodnjom, odlučila je da se aktivno uključi u projekat povećanja usklađenosti ponude i tražnje na tržištu rada u toj lokalnoj zajednici. Cilj je da se privrednicima ove opštine, koji kubure u traganju za kvalifikovanom radnom snagom, pomogne kroz organizovanje praktične nastave i formiranje adekvatnih strukovnih profila u srednjim školama. To bi, dugoročno, trebalo da obezbijedi određenu sigurnost poslodavcima.

Tim povodom je nedavno potpisan Memorandum o saradnji predstavnika Opštine Prnjavor, Centra srednjih škola Ivo Andrić iz Prnjavora, Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske - Biro Prnjavor, kompanija Trivas i Topling i Agencije za razvoj preduzeća Eda.

Radi se o projektu "Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini", koji finansira Evropska unija, a implementira Međunarodna organizacija rada.

Da se stvari u Prnjavoru neće prepustiti slučaju govori i to što je Opština formirala Privredni savjet, unutar koga funkcioniše Savjet za zapošljavanje, koji će kroz analiziranje i koordinaciju dati svoj doprinos ovom projektu.

Miloš Šipragić iz Agencije za razvoj preduzeća Eda kaže za eKapiju da će u toku implementacije projekta biti sprovedene konkretne mjere za zapošljavanje i unapređenje kapaciteta partnera za implementaciju sličnih mjera i nakon završetka projekta. Opština Prnjavor, kako smo saznali, treba kvalitetne kadrove, sa znanjem i vještinama, u tri industrije koje su itekako razvijene na lokalnom nivou - metaloprerađivačka, drvna i prehrambena. Ova tri sektora zapošljavaju oko 40% radnika u prnjavorskim preduzećima.

- Gotovo sva preduzeća sa područja opštine izražavaju potrebu i nedostatak obučene radne snage, ali do sada nije bilo sistemskog pristupa u rješavanju ovog problema, kao ni koordinisane aktivnosti relevantnih subjekata. Stvaranjem održivog partnerstva za zapošljavanje kreiraće se osnova za koordinisanje potreba preduzeća i ponude radne snage kroz definisanje barijera, aktivnosti za prevazilaženje barijera i zajedničkih intervencija za prevazilaženje barijera - objašnjava Šipragić.

Projekat "Partnerstvo za kvalitetna radna mjesta i konkurentnost" se sprovodi samo na području opštine Prnjavor, ali je ovaj projekat jedan od petnaest podržanih u okviru programa "Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini".

(Foto: seyephoto/shutterstock.com )
Jelena Vasić, zamjenik direktora mesne industrije Trivas koja je učesnica ovog projekta, kaže da je najveći problem nedostatak adekvatnih strukovnih profila u srednjim školama. Konkretno za Trivas, poseban je izazov naći kvalitetne tehnologe i tehničare.

- Privrednici su ti koji daju najbolje inpute o potrebnom broju i tipu kadra, te zato optimistično gledamo na ovaj projekat. Ovo pitanje je moralo doći na red jer se Prnjavor suočavao sa deficitom jednih kadrova, a suficitom nekih drugih. Mi odavno imamo dobru saradnju sa Centrom srednjih škola kada je u pitanju održavanje praktične nastave u našoj firmi. Tu već pet godina podučavamo i pratimo naše polaznike, učenike koji nam dolaze, a dio njih smo zaposlili.

Vasić pojašnjava da bi se kroz ovaj projekat, koji će trajati 20 mjeseci, u Prnjavoru moglo zaposliti od 100 do 150 ljudi.

- Na duže staze nužno je svi zajedno sarađujemo na ovom polju, jer je svima u cilju da se poveća zaposlenost. Na osnovu zajedničkog rada planiraćemo buduće aktivnosti. Privrednici će računati na nove investicije i kada budu znali da raspolažu adekvatnom radnom snagom.

Osim firme Trivas, učestvuje i Topling, koji se bavi proizvodnjom toplovodnih i elektro kotlova, rezervoara za lako lož ulje i bojlera. Prilikom potpisivanja Memoranduma, direktor Topling Dario Agostini je rekao kako je još ranije trebalo ojačati ovu saradnju, ali da očekuje vrlo dobre rezultate.

Centar srednjih škola u Prnjavoru izvodi strukovnu nastavu na profilima kao što su mašinstvo i obrada metala, proizvodnja i prerada hrane, te šumarstvo i obrada drveta. Iz ovog centra su poručili da će raditi na tome da osnaže praktičnu nastavu u lokalnim firmama, kako bi učenici raspolagali konkretnim vještinama i lako našli posao.

Malo interesovanja za posao

Kako pokazuju istraživanja Ede, preduzeća u Prnjavoru smatraju da je teško pronaći radnike sa odgovarajućim znanjima i vještinama i da među nezaposlenima registrovanim na Birou za zapošljavanje ima vrlo malo nezaposlenih koji zaista traže posao.

Dešava se da se na ponudu jedne firme za zapošljavanje 25 ljudi sa evidencije Biroa prijavi samo dvoje zainteresovanih.

T.B.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.