NavMenu

Građani BiH rijetko koriste besplatnu zdravstvenu zaštitu u inostranstvu - Bilateralni sporazumi potpisani sa 15 evropskih zemalja

Izvor: Klix Petak, 25.08.2017. 10:17
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com)
Povrede ili bilo kakve druge zdravstvene tegobe prilikom boravka van države mogu prouzrokovati brojne probleme. Međutim, većina građana naše zemlje nije upoznata o činjenici da mogu ostvariti besplatnu zdravstvenu zaštitu u 15 evropskih zemalja na teret kantonalnih zavoda zdravstvenih osiguranja.

Naime, sve što je potrebno građanima BiH da bi ostvarili zdravstvenu zaštitu u inozemstvu jeste ovjerena zdravstvena knjižica i dvojezični obrazac, odnosno potvrda za korištenje zdravstvene zaštite. Ovu potvrdu kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja izdaju na osnovu pregleda i ocjene zdravstvenog stanja korisnika.

Iako mogu besplatno osigurati zdravlje prilikom putovanja u veliki broj zemalja, Klix saznaje kako mnogi građani u BiH ili ne koriste zdravstvenu zaštitu u inozemstvu, ili je plaćaju privatnim osiguravajućim kućama.

Zemlje u kojima naši građani mogu ostvariti besplatnu zdravstvenu zaštitu su one s kojima je BiH potpisala bilateralne sporazume o socijalnom osiguranju. To su Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Austrija, Njemačka, Belgija, Holandija, Luksemburg, Italija, Slovenija, Mađarska, Turska, Češka i Velika Britanija. Također, u Švicarskoj građani iz BiH imaju pravo na zdravstvenu zaštitu u slučaju saobraćajnih nesreća, dok u Švedskoj sami moraju plaćati troškove liječenja. U Francuskoj se ne može koristiti zdravstvena zaštita s bolesničkim listom.

Najviše potvrda za putovanja u Hrvatsku i Njemačku

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Klix saznaje kako su građanima iz ovog kantona prošle godine izdali 2.280 potvrda za korištenje zdravstvene zaštite u 13 evropskih zemalja. Najviše potvrda izdato je onima koji su putovali u Hrvatsku (1.091) te u Njemačku (355). Građani u KS izvadili su tek četiri potvrde za korištenje zdravstvene zaštite u Češkoj.

(Foto: MichaelVaulin/shutterstock.com)
- Potvrda o pravu na korištenje zdravstvene zaštite u inozemstvu može se izdati samo osiguranoj osobi za koju je, prije odlaska u inozemstvo, utvrđeno da ne boluje od akutnih oboljenja ili da ne boluje od hroničnog oboljenja koje zahtijeva duže liječenje i stalan nadzor doktora medicine - kazali su za Klix iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Od početka ove godine pa do 20. jula, u Tuzlanskom kantonu izdato je 945 potvrda o korištenju zdravstvene zaštite u inozemstvu. Najčešće zemlje u kojima su građani TK koristili besplatnu zdravstvenu zaštitu su Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Njemačka.


S druge strane, građani u Unsko-sanskom kantonu najčešće pravo na besplatno zdravstveno osiguranje koriste u Hrvatskoj i Austriji, a vrlo rijetko u Sloveniji, Srbiji i Njemačkoj.

Zaštita samo u hitnim slučajevima

- Važno je napomenuti da osigurane osobe imaju pravo na korištenje zdravstvene zaštite samo u hitnim slučajevima, odnosno u slučajevima kod kojih je bilo neophodno pružanje medicinske pomoći u cilju otklanjanja opasnosti po život i zdravlje, a koja se nije mogla predvidjeti ili odgoditi do povratka u BiH - kazala je Selma Sijamhodžić iz Zavoda zdravstvenog osiguranja USK.

Kako Klix saznaje iz Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, pod hitnim slučajevima ne smatraju se slučajevi kod kojih je zdravstvena zaštita bila planirana, kao što su dijagnostika, terapijski postupci, operativni zahvati, porođaji i slično.

Dakle, građani BiH prije odlaska u inozemstvo od porodičnog ljekara moraju uzeti izvod o zdravstvenom stanju. Zatim s tim izvodom i ovjerenom knjižicom moraju najkasnije sedam dana prije odlaska u inozemstvo podnijeti zahtjev za izdavanje potvrde za korištenje zdravstvene zaštite. Potvrda se može izdati na period ne duži od 30 dana, izdaje se najkasnije u roku od pet dana, a plaća 1 KM prilikom preuzimanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.