NavMenu

NOVALIĆ: Broj novozaposlenih u FBiH povećan za 32.000

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 24.08.2017. 15:49
Komentari
Podeli
Fadil NovalićFadil Novalić
U Federaciji BiH u protekle dvije i po godine povećan je broj novozaposlenih za 32.000, dok je broj nezaposlenih smanjen za 37.000, rekao je danas federalni premijer Fadil Novalić.

- Ovo je prvi put u 20 godina da se to događa - rekao je Novalić novinarima nakon sjednice Vlade FBiH u Mostaru.

On tvrdi da je u federalnim institucijama smanjen broj novozaposlenih, dok je na kantonalnom i opštinskom nivou povećan za 670.

- Sve ostale osobe zaposleno je u realnom sektoru - rekao je Novalić.

Novalić navodi da je najbrže rastuća grana privrede u FBiH turizam, odmah iza metalske industrije, a u rastu su i namjenska, tekstilna i drvna industrija.

On je rekao da je apsolutni dug FBiH smanjen za 51 mil EUR, dok je jedini problem u izrazitom rastu broja penzionera i da to u protekle dvije i po godine za 24.000, dok Fond PIO bilježi deficit od oko 150 mil KM. Novalić kaže da su konačno krenuli pozitivni trendovi i da Vlada FBiH ima mnogo reformskih procesa koje planira da nastavi već na jesen.


- Imamo ključna tri reformska i tri socijalna zakona, kao i tri infrastrukturna projekta. Naša politika se svodi na sređivanje stvari u finansijskoj oblasti, na tržištu rada, u socijali i podršku ekonomskom rastu - naglasio je Novalić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.