Izvor: Indikator | Srijeda, 23.08.2017.| 08:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada ZDK povećala poticaje malinarima na 25 feninga

Malinari s područja Zeničko-dobojskog kantona koji proizvedu 700 i više kilograma malina, umjesto dosadašnjih 15, dobijaće podsticaj od 25 feninga po kg, javlja dopisnik BHRT.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Udruženje poljoprivrednika ZDK postigli su dogovor oko visine podsticaja proizvođačima maline na ovom području. Umjesto dosadašnjih 15 od ove godine podsticaj je će iznositi 25 feninga po kilogramu, a ova subvencija će biti isplaćena malinarima koji proizvedu 700 i više kilograma maline.

Pomenuti podsticaj veoma je značajan i svakako će pomoći u smislu utrvđivanja konačne otkupne cijene maline u Zeničko-dobojskom kantonu.

- Ovo je dodatni napor Vlade ZDK, svjesni da smo lideri u ovoj oblasti u BiH, da s druge strane veliki broj malinama koji na ovaj način rješavaju svoju egzistenciju i naša želja da zadržimo liderstvo u malinarstvu narednih sezona je ova subvencija za otkupnu cijenu - kaže premijer ZDK Miralem Galijašević.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK Sedin Biogradlija izražava zadovoljstvo postignutim dogovorom.

- ZDK je kontinuirano podržavao malinarstvo, međutim nakon ovog dogovora mi možemo biti zadovoljni posebno što je ova reakcija došla onda kada je bila najpotrebnija.

Prethodno je i Vlada Unsko-sanskog kantona odlučila da pomogne malinarima povećavajući poticaje proizvođačima sa 0,40 KM na 0,45 KM po kilogramu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.