NavMenu

Vlada ZDK povećala poticaje malinarima na 25 feninga

Izvor: Indikator Srijeda, 23.08.2017. 08:12
Komentari
Podeli
Malinari s područja Zeničko-dobojskog kantona koji proizvedu 700 i više kilograma malina, umjesto dosadašnjih 15, dobijaće podsticaj od 25 feninga po kg, javlja dopisnik BHRT.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Udruženje poljoprivrednika ZDK postigli su dogovor oko visine podsticaja proizvođačima maline na ovom području. Umjesto dosadašnjih 15 od ove godine podsticaj je će iznositi 25 feninga po kilogramu, a ova subvencija će biti isplaćena malinarima koji proizvedu 700 i više kilograma maline.

Pomenuti podsticaj veoma je značajan i svakako će pomoći u smislu utrvđivanja konačne otkupne cijene maline u Zeničko-dobojskom kantonu.

- Ovo je dodatni napor Vlade ZDK, svjesni da smo lideri u ovoj oblasti u BiH, da s druge strane veliki broj malinama koji na ovaj način rješavaju svoju egzistenciju i naša želja da zadržimo liderstvo u malinarstvu narednih sezona je ova subvencija za otkupnu cijenu - kaže premijer ZDK Miralem Galijašević.


Predsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK Sedin Biogradlija izražava zadovoljstvo postignutim dogovorom.

- ZDK je kontinuirano podržavao malinarstvo, međutim nakon ovog dogovora mi možemo biti zadovoljni posebno što je ova reakcija došla onda kada je bila najpotrebnija.

Prethodno je i Vlada Unsko-sanskog kantona odlučila da pomogne malinarima povećavajući poticaje proizvođačima sa 0,40 KM na 0,45 KM po kilogramu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Saobraćaj

Vlada RS nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju - U toku izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu

Vlada Srpske nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju, zemljište na kojem će biti izgrađen je deminirano, a u toku je izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu. Poručeno je to iz Ministarstva saobraćaja i veza RS u odgovoru na poslaničko pitanje Đorđa Vučinića iz Liste za pravdu i red koji je tražio odgovore kada će konačno početi gradnja trebinjskog aerodroma. Iz resornog ministra su prvo podsjetili da je još u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.