Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 22.08.2017.| 09:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Republika Srpska bez ijednog kardiohirurga - Neizvjesno otvaranje odjela kardiohirurgije u Banjaluci

(Foto: nimon/shutterstock.com)
Republika Srpska nema niti jednog kardiohiruga ni za djecu ni za odrasle, te zbog toga pacijenti moraju da idu na liječenje u FBiH i Srbiju.

Dragan Unčanin, predsjednik Udruženja kardiologa u RS, rekao je za Nezavisne da pacijenti iz RS u FBiH idu na liječenje u Tuzlu, Sarajevo i Mostar ili nekih od centara u Srbiji.

- U planu je otvaranje kardiohirurgije, ali pitanje je kada će se to realizovati - rekao je Unčanin, koji kao ljekar radi u banjalučkom Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS. Takođe, na prste jedne ruke mogu se izbrojati i dječji kardiolozi, od kojih samo jedan radi na UKC RS.

Iako je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, ranije najavio da će Banjaluka dobiti kardiohirurgiju, nije precizirao kada će to biti niti da li će ona biti uspostavljena u UKC RS. Juče iz ovog ministarstva Nezavisne nisu uspjele dobiti odgovore na pitanja u vezi s uspostavljanjem ovog odjela.

Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci, rekao je za Nezavisne da je školovanje kadra kardiohirurgije jako dugotrajan proces i zahtijeva nekoliko godina posebne specijalizacije.

- UKC RS može putem privatno-javnog partnerstva da "kupi" gotovog kardiohirurga, odnosno da mu ponudi interesantne uslove, ili da taj posao prepusti nekom partneru koji bi obezbijedio prostor, opremu i kadar - rekao je Škrbić.

Prema njegovim riječima, budući da UKC RS vjerovatno nije u mogućnosti upustiti se u takav posao, ostaje jedino da resorno ministarstvo ponudi određena strateška rješenja koja bi bila prihvatljiva. Dok se ne nađu kvalitetna rješenja, navodi Škrbić, našim pacijentima ostaje da na operacije idu negdje izvan Republike Srpske.

Najčešće operacije srca

- Operacija aortokoronarnog premoštenja (bypass, CABG)
- Operacija srčanog zaliska - valvule
- Zatvaranje (popravljanje) atrijalnog ili ventrikularnog septalnog defekta
- Operacija aneurizme aorte
- Transplantacija srca i ugradnja vještačkih srčanih pumpi
- Operacija srčane - komorske aneurizme
- Miektomija kod hipertrofične opstruktivne kardiomiopatije
- Odstranjenje tumora
- Operacije urođenih srčanih mana
- Kombinovane operacije

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.