NavMenu

Kamere uskoro provjeravaju tablice na automobilima - Granična policija BiH želi spriječiti prevoz neregistrovanim ili ukradenim vozilima

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 21.08.2017. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: Evgeny Bakharev/shutterstock.com)
Plan Granične policije BiH (GP BiH) je da se na graničnim prelazima postave posebne kamere za provjeru registarskih tablica na vozilima i tako će se utvrđivati, primjera radi, da li je kontrolisani automobil predmet potrage.

Sanela Dujković, portparol GP BiH, potvrdila je za Nezavisne da im je u cilju unapređenje graničnih provjera osoba i prevoznih sredstava tokom prelaska državne granice.

- Granična policija BiH pokrenula je aktivnosti uvođenja sistema za automatsko očitavanje i provjere registarskih tablica vozila - naglasila je Dujković.

Po njenim riječima, uvođenjem tog sistema biće otvorena mogućnost automatskog ulaska u relevantne baze podataka o vozilima.

- Na osnovu provjere registarskih tablica moći ćemo utvrditi da li vozilo potražuje nadležni organ i treba li preduzeti neke mjere - pojašnjava Dujković.

Banjalučanin koji živi u Švajcarskoj smatra da je riječ o planu koji bi što prije trebalo realizovati.

- Ako će ta investicija skratiti provjere na granicama, onda je ona za svaku pohvalu. Kad god planiram da dođem na odmor u Banjaluku, sama pomisao o čekanju na granici u Gradišci mi stvara nervozu. Razumljivo je da putnici i dalje moraju biti kontrolisani preko pasoša, ali ako vozila budu kontrolisana preko kamera, to bi koliko-toliko trebalo smanjiti gužve - ocjenjuje ovaj Banjalučanin.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS, takođe smatra da je ovakva zamisao graničara opravdana.


- To je izuzetno dobra stvar, ali je treba okrenuti u drugom pravcu. Mi znamo da postoje prevoznici koji rade neregistrovanim kamionima i njih treba da kontroliše saobraćajna policija na samom putu, a ne da ih kontrolišu na graničnom prelazu - naglašava Grbić.

On je rekao da prevoznike na granicama zadržavaju bespotrebno i da to stvara gužve.

Prema riječima Sanele Dujković, Granična policija BiH već je dostavila Evropskoj komisiji u Sarajevu potrebnu dokumentaciju za realizaciju ovog projekta.

- Ove aktivnosti provode se zajedno s projektom uspostave video-nadzora (IPA 2015). Dinamika provedbe projekta zavisi od procedura i nadležnih tijela Evropske komisije - pojasnila je Dujković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.