NavMenu

Skoro svi sektori kubure sa nedostatkom obučenih radnika - Privrednici u RS moraju razmisliti o povećanju zarada

Izvor: biznis.ba Ponedjeljak, 21.08.2017. 15:48
Komentari
Podeli
(Foto: dotshock/shutterstock.com)
Poslodavci u Republici Srpskoj traže velike promjene kada je u pitanju upisna politika, zbog sve izraženijeg nedostatka ponude školovane aktivne radne snage, što bi moglo da predstavlja veliki problem privredi.

Predsjednik Udruženja poslodavaca poljoprivrede i prehrambene industrije Republike Srpske (RS) Saša Trivić izjavio je za Fenu da na tržištu u gotovo svim sektorima primjetan nedostatak kvalitetne i obučene radne snage.

- Nedostaju nam radnici u metalskoj oblasti, obućarskoj industriji, dijelom i inžinjeri tehničkih nauka. Gotovo svi poslodavci imaju te probleme i očekujemo da bi zbog ove situacije trebalo da dođe do povećanja plaća. Istovremeno pojedini privrednici, ako ne budu mogli osigurati veće zarade, imaće problem da uopće nađu radnu snagu - upozorio je Trivić.

Istakao je da poslodavci na taj problem ukazuju godinama, ali da nije bilo pomaka, iako bi stanje u privredi u narednih nekoliko godina moglo biti vrlo teško imajući u vidu i druge probleme.

Uz pad prirodnog priraštaja i migracije, veliki je problem i to što se upisna politika ne formira na osnovu potreba privrede.

- Time se nanosi dvostruka šteta, poslodavcima, ali i RS, jer se plaća obrazovanje kadra kojem to znanje neće koristiti. I roditelji i školarci imaju na osnovu toga loše informaciju kada je u pitanju mogućnost zaposlenja - dodao je Trivić.

Naveo je da je upitan i kvalitet znanja za određene obrazovne profile, s obzirom na (ne)opremljenost škola i vezu s realnim sektorom.

Analiza i projekcija kretanja na tržištu rada Republike Srpske 2017-2021, koju je uradila Unija udruženja poslodavaca RS-a je pokazala da se posljednjih 10 godina RS suočila s demografskim trendovima koji su imali značajne efekte na tržište rada kroz smanjenje aktivne ponude radne snage.


RS danas ima 97.000 manje radno sposobnih ljudi, a zbog migracija i negativnog prirodnog priraštaja u periodu od 2006. do 2015. ostala je bez 70.000 djece uzrasta do 15 godina.

Sve to je uticalo na značajno smanjenje aktivne ponude radne snage na tržištu rada, čime su bitno smanjuju razvojne šanse poslodavaca, kao i lokalnih zajednica u kojima oni djeluju.

Upozoreno je i da će se pad aktivne ponude radne snage vrlo vjerovatno nastaviti i u budućnosti tako da se u narednih šest godina očekuje smanjenje broja radno sposobnog stanovništva za još 59.000, sa 867.000 na 808.000.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.