NavMenu

Brodovi dva mjeseca na stižu u Luku Brčko - Plovnost Save upitna do oktobra, neophodno i čišćenje korita

Izvor: eKapija Petak, 18.08.2017. 09:46
Komentari
Podeli
(Foto: lukabrcko.ba)
U Luku Brčko već dva mjeseca ne stižu brodovi, budući da je rijeka Sava zbog pada vodostaja usljed ekstremno visokih temperatura neplovna, izvijestila je Brčko TV.

- Od 15. juna rijeka Sava je prestala biti plovna. Od tog datuma brodovi u luku Brčko ne ulaze, nemamo pretovara - rekao je direktor JP Luka Brčko Marinko Viljušić.

Višegodišnji prosjek od tri mjeseca neplovnosti Save ove godine bi mogao biti "probijen" jer će, prema predviđanjima, septembar također biti neplovan dok se za oktobar još ništa sa sigurnošću ne može kazati.

Ovakva situacija se negativno odražava i po Luku Brčko, ali i po njene komitente koji robe dovoze preko brčanske luke.

- Znajući da JP Luka Brčko kao osnovni posao ima pretovar roba ovakva situacija znači da ne zarađujemo u tom segmentu ništa. Što se tiče komitenata, oni su u velikim problemima. Najizraženiji primjer je Sisecam Soda Lukavac, jer oni svaki dan troše oko 180 tona uglja, a sve uvoze preko Luke Brčko. Ove godine se nisu dobro opskrbili ugljom tako da već sada imaju probleme. Nešto dovoze preko Vukovara, međutim posljednjih mjesec dana i Dunav je postao neplovan tako da imaju velike probleme - rekao je Viljušić.

U dva, tri mjeseca koliko je Sava bila plovna, JP Luka Brčko je imalo oko 10.000 tona pretovara što pomaže da se prevaziđu problemi uzrokovani trenutnom situacijom i podmire obaveze prema 63 zaposlena radnika Luke Brčko.


- Mi isplaćujemo redovno plate, novca imamo za to jer smo u prethodna tri, četiri mjeseca dosta dobro radili i dovoljno zaradili za ova tri, četiri mjeseca, kada nema tolike zarade - pojasnio je Viljušić.

Osim ekstremnih temperatura, bez padavina, na plovnost Save značajno utiče i činjenica da korito rijeke Save decenijama nije čišćeno.

- Prije dvije, tri godine bilo je nekakvih projekata za čišćenje rijeke Save, međutim, to je propalo. Od kredita Svjetske banke nema ništa, o tome niko ništa ne priča, tako da ćemo morati situaciju prihvatiti ovakvom kakva jeste - rekao je Viljušić.

Revitazalicija Luke Brčko je također priča koja je bila izvjesna, međutim, i oko toga su ispali problemi, ali unutar Brčko distrikta.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.