NavMenu

Pri kraju izgradnja gasovoda za još tri sarajevska naselja

Izvor: Klix Petak, 18.08.2017. 08:51
Komentari
Podeli
(Foto: Andrea Slatter/shutterstock.com)
Na području MZ Dobroševići u Sarajevu u saradnji sa KJKP Sarajevogas juče su nastavljeni radovi na gasifikaciji naselja Ahatovići, Dobroševići i Bojnik.

U protekle dvije faze izgrađena je distributivna gasna mreža u dužini od cca 2.500 m, te je postavljena regulaciona stanica.

- Treća faza je s aspekta izvođenja radova jedna od najzahtjevnijih, jer je ova trasa gasovoda prolazi ispod trase autoputa. Dužina ove dionice je oko 700 metara, a po završetku radova izvršit će se spajanje sa već položenom gasnom mrežom, što će omogućiti da se svi građani do početka sezone grijanja mogu obratiti sa zahtjevom za priključenje na novoizgrađenu gasnu mrežu. Projektom su obuhvaćena sva domaćinstva, otprilike 5-6 hiljada stanovnika, uključujući individualne ali i sve druge objekte - kazao je Nusret Palavra, izvršni direktor razvoja KJKP Sarajevogas.

Sufinasijeri projekta su Općina Novi Grad, Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA), te KJKP Sarajevogas.

- Korištenje ovog energenta ima pozitivan uticaj i na ekologiju, jer se na ovom području sada za zagrijavanje koriste uglavnom čvrsta goriva, a dovođenje gasa i u ova novogradska naselja, sigurno će uticati na to da će se jedan broj domaćinstava, te privrednih subjekata koji su ovdje smješteni, odlučiti za korištenje ovog najčistijeg energenta, čime neće doprinositi zagađenju zraka u zimskim mjesecima - naglasio je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.


Ovaj dio gasovoda će biti dio budućeg prstena koji je u tehničkom smislu značajan za povezivanje Ilijaša i Hadžića, ta je ova mreža samim tim od velikog značaja za gasni sistem Kantona Sarajevo u cjelini.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.