Izvor: Nezavisne novine | Petak, 18.08.2017.| 12:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dijaspora godišnje šalje 1,75 mrld EUR u BiH - USAID stimuliše ulaganja projektom vrijednim 5,2 mil USD

(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Bosanskohercegovačka dijaspora, koja godišnje šalje u Bosnu i Hercegovinu 1,75 mlrd EUR, što čini 13,5% BDP-a Bosne i Hercegovine, dobro je integrisana u zemljama boravka te ima veliki potencijal, ali i želju da doprinese razvoju BiH.

Tim povodom USAID je u Sarajevu organizovao radni ručak s predstavnicima medija, sa željom da detaljnije predstavi projekat "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH". Takođe, imali su na umu ulogu medija koja je ključna za kreiranje pozitivne atmosfere za privlačenje i motivisanje dijaspore da se odluče na investiranje u svoju domovinu.

Ovaj program podrške potencijalnim investitorima iz dijaspore, koji je započet u aprilu 2017. a trajaće do 2022. godine, sprovodi USAID.

Cilj projekta, čiji ukupan budžet iznosi 5,2 mil USD, je da promoviše, stimuliše i podrži investicije iz dijaspore u BiH.

Šef Misije USAID-a u BiH Peter Dafi naveo je da su proteklih nekoliko godina analize pokazale da postoji ogroman neiskorišten potencijal dijaspore, a koji može mnogo doprinijeti, ne samo u smislu investicija, već i na drugi način.

- Jako je značajna i druga strana, a to je da dijaspora može da pokrene neke značajne ekonomske reforme - istakao je Dafi.

Kako je rekao, od ovog projekta očekuju dovođenje većeg broja investicija u BiH, ali i poticanje dijaspore da bude malo aktivnija u smislu da bude glas koji će zagovarati više reformi. Naravno, dodao je, postojaće izvjesni izazovi kao što su korupcija i težak poslovni ambijent.

Međutim, Dafi smatra da ne treba ignorisati ove izazove te da, zajednički, uz pomoć medija mogu potaknuti lakšu i bržu registraciju biznisa u BiH, te na taj način pomoći dijaspori.

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Šef projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" Sanjin Arifagić ukratko je predstavio projekat te naglasio da dijaspora može imati ključnu ulogu u razvoju BiH, ali da ih je sve teže nagovoriti na povratak u svoju domovinu.

On je objasnio da kroz ovaj projekat imaju namjeru da pruže podršku 140 kompanija, što bi za rezultat imalo investicije od najmanje 22 mil USD i kreiranje najmanje 250 radnih mjesta.

Podrška bi se ogledala u davanju finansijskih stimulansa u vidu nepovratnih grantova, te tehničkoj i savjetodavnoj podršci.

Prosječan grant iznosiće oko 30.000 do 35.000 EUR, a kompanije koje mogu aplicirati ne smiju biti starije od pet godina, moraju biti registrovane u BiH, te na neki način povezane sa dijasporom.

Preduzetnici u BiH koji su nakon povratka iz dijaspore osnovali svoje firme, Ajša Begović Obarčanin i Muris Obarčanin te Jasmin Hošo, predstavili su svoje uspješne poslovne priče.

Bračni par Obarčanin je nakon povratka iz Holandije 2009. godine, tri godine nakon toga u Vogošći otvorio fabriku MDG International koja se bavi mašinskom proizvodnjom, te su na taj način uspjeli povezati Holandiju i BiH.

Jasmin Hošo, povratnik iz Njemačke, s porodicom se vratio u BiH 1996. godine, a svoje znanje i kompetentnost pokazao je kao direktor kompanije Tondach BiH, te kao koordinator za jugoistočnu Evropu Tondach Gleinstaetten.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE