Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 16.08.2017.| 15:50

Bolja poslovna klima u Gradišci - Opština smanjila komunalne i administrativne takse do 40%

(Foto: Andrei_R/shutterstock.com)
Lokalna uprava u Gradišci smanjila je komunalne i administrativne takse do 40% i prepolovila čekanje na dozvole, čime je dat konkretan impuls za poboljšanje poslovne klime u ovoj opštini.

Odluka o smanjenju taksi, kao i niz pratećih propisa koji imaju za cilj jednostavnije administrativne postupke, te kraće rokove postupanja po zahtjevima stranaka, a koje je Skupština opštine Gradiška usvojila na zasjedanju u julu, na godišnjem nivou donijeće uštede od oko 177.500 KM.

Radi se o preporukama iz projekta Life kojim se skraćuju rokovi i broj potrebnih dokumenta za pokretanje administrativnih postupaka pred opštinskim službama.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove u Gradišci Branislav Savić rekao je da su u oblasti javnih površina takse smanjene od 30 do 40 odsto.

- Iako je smanjenje taksi direktan trošak opštine, mi ćemo na druge načine pokušati doći do tih sredstava. Ovi troškovi neće ugroziti budžet, a za svakog pojedinca imaće pozitivan efekat - istakao je Savić.

Naglasio je da je cilj da se smanjenjem iznosa opštinskih taksa olakša položaj svih građana, a posebno samostalnih preduzetnika, te da se omogući da što jednostavnije i sa manjim troškovima pribave određena odobrenja.

Načelnik Opštine Gradiška Zoran Adžić istakao je da su zahvaljujući projektu Life pojednostavljene administrativne procedure izdavanja dozvola, saglasnosti i odobrenja, jer se u praksi pokazalo da upravo način pribavljanja predmetne dokumentacije najviše odbija investitore.

- Od velikog značaja je i to što će Svjetska banka na svim svojim forumima prezentovati potencijale investiranja na području opštine Gradiška - naglasio je Adžić.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.