NavMenu

Bolja poslovna klima u Gradišci - Opština smanjila komunalne i administrativne takse do 40%

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 16.08.2017. 15:50
Komentari
Podeli
(Foto: Andrei_R/shutterstock.com)
Lokalna uprava u Gradišci smanjila je komunalne i administrativne takse do 40% i prepolovila čekanje na dozvole, čime je dat konkretan impuls za poboljšanje poslovne klime u ovoj opštini.

Odluka o smanjenju taksi, kao i niz pratećih propisa koji imaju za cilj jednostavnije administrativne postupke, te kraće rokove postupanja po zahtjevima stranaka, a koje je Skupština opštine Gradiška usvojila na zasjedanju u julu, na godišnjem nivou donijeće uštede od oko 177.500 KM.

Radi se o preporukama iz projekta Life kojim se skraćuju rokovi i broj potrebnih dokumenta za pokretanje administrativnih postupaka pred opštinskim službama.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove u Gradišci Branislav Savić rekao je da su u oblasti javnih površina takse smanjene od 30 do 40 odsto.

- Iako je smanjenje taksi direktan trošak opštine, mi ćemo na druge načine pokušati doći do tih sredstava. Ovi troškovi neće ugroziti budžet, a za svakog pojedinca imaće pozitivan efekat - istakao je Savić.

Naglasio je da je cilj da se smanjenjem iznosa opštinskih taksa olakša položaj svih građana, a posebno samostalnih preduzetnika, te da se omogući da što jednostavnije i sa manjim troškovima pribave određena odobrenja.


Načelnik Opštine Gradiška Zoran Adžić istakao je da su zahvaljujući projektu Life pojednostavljene administrativne procedure izdavanja dozvola, saglasnosti i odobrenja, jer se u praksi pokazalo da upravo način pribavljanja predmetne dokumentacije najviše odbija investitore.

- Od velikog značaja je i to što će Svjetska banka na svim svojim forumima prezentovati potencijale investiranja na području opštine Gradiška - naglasio je Adžić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.