NavMenu

Poljoprivrednici u FBiH traže isplatu svih dugovanja od 2014. godine

Izvor: Klix Srijeda, 16.08.2017. 11:08
Komentari
Podeli
(Foto: Brian Kinney/shutterstock.com)
Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH juče je održalo sastanak na kojem su tražili od Vlade Federacije BiH da ispoštuje zaključke Federalnog parlamenta donesene 14. juna 2017. godine na tematskoj sjednici i isplati im sva dugovanja od 2014. godine.

Na sastanku su govorili predstavnici poljoprivrednih udruženja iz četiri kantona Federacije BiH koji su najveći proizvođači mlijeka i poljoprivrednih proizvoda. Oni potražuju dugovanja iz 2014, 2015. i dijela 2016. godine, te isplatu iz drugog kvartala 2017. godine.

Predsjednik Udruženja grupacije proizvođača mlijeka i ratarstva Tuzlanskog kantona Muhamed Halilović je rekao kako će, u slučaju da Vlada ne isplati dug do 30. augusta, organizovati mirne proteste ispred zgrade Vlade FBiH.

Suad Selimović, sekretar Udruženja poljoprivredne i prehrambene industrije Tuzlanskog kantona pri Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla naglasio je da bi, u skladu sa zaključcima Parlamenta Federacije, Vlada trebala u skladu sa strategijom razvoja poljoprivrede i Zakonom o novčanim potporama poljoprivredi povećati sredstva za novčane potpore u 2017. godini.

Na sastanku je naglašeno kako je zbog suše upola smanjena biljna poljoprivredna proizvodnja, te da će proizvođači biti u gubitku.


- Ako Vlada ne postupi prema zaključcima, bojim se da sljedeće godine neće imati kome isplaćivati podsticaj, jer porodice koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom zatvaraju farme i odlaze iz BiH - rekao je predstavnik poljoprivrednih proizvođača Unsko-sanskog kantona.

Istaknuto je kako će zbog suše doći do poskupljenja stočne hrane i da je već zabilježeno poskupljenje kukuruza i druge stočne hrane što će utjecati na poskupljenje drugih prehrambenih proizvoda. Kažu kako će trgovinski marketi iskoristiti situaciju i povećati cijenu, ali da će plaćanja prema poljoprivrednim proizvođačima ostati jednaka.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.