NavMenu

Nove terapije uspješno liječe hepatitis C - RS među prvima u regionu uvela savremene evropske metode

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 15.08.2017. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: wavebreakmedia/shutterstock.com)
Svih 25 oboljelih od hepatitisa C u Republici Srpskoj izliječeni su zahvaljujući novim terapijama koje je prošle godine finansirao republički Fond zdravstvenog osiguranja.

Fond zdravstvenog osiguranja je za ove izuzetno skupe terapije u ovoj godini izdvojio 1,4 mil KM, a trenutno se na liječenju nalazi 35 oboljelih, saopšteno je iz Fonda.

Riječ je o savremenim terapijama koje se uvode u skladu sa novim evropskim smjernicama i preporukama za liječenje hepatitisa, koje je Fond počeo da finansira prošle godine, po čemu je Republika Srpska među prvima u regionu.

Nacionalni koordinator za hepatitis u Srpskoj Antonija Verhaz istakla je da nove terapije skraćuju period liječenja na samo 12 sedmica, te znatno smanjuju nus pojave i predstavljaju pravu revoluciju u liječenju hepatitisa C.

U zahvalnici koju je uputila Fondu, Verhazov je navela da su nove evropske smjernice i preporuke za liječenje hroničnog virusnog hepatitisa donijele značajne promjene u liječenju i otvorile vrata novim uspješnim terapijama, zahvaljujući kojima je prvi put mogućnost izlječenja i do 100%.

Ona je zahvalila Fondu za podršku i razumjevanje značaja liječenja hroničnog hepatitisa C "interferon fri" terapijom.


- Fond je prepoznao vrijednost i korist za naše pacijente, te se zajedno možemo pohvaliti ovim dobrim rezultatom. Naša saradnja je uspješna, savremena i vođena najnovijim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, zahvaljujući Fondu, Univerzitetskom kliničkom centru Srpske, a uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske - istakla je Verhazov.

Od posljedica virusnog hepatitisa, upalne bolesti jetre, godišnje u svijetu umre oko milion ljudi, što čini oko tri odsto ukupnih smrtnih slučajeva. Smatra se da je 57 odsto ciroza jetre i 78 odsto primarnih tumora ovog organa prouzrokovano virusima hepatitisa B i C.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.