NavMenu

Postignut načelan dogovor Konzuma i dobavljača u BiH - Obavezna dokapitalizacija trgovinskog lanca

Izvor: Indikator Utorak, 15.08.2017. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: konzum.hr)
Načelno smo postigli dogovor o reprogramu duga Konzuma dobavljačima u BiH, ali se još čeka konačna potvrda tog dogovora na povjerilačkom vijeću Agrokora, kazao je za Avaz Miljenko Crnjac, šef pregovaračkog tima Udruženja poslodavaca FBiH za pregovore s Agrokorom.

- Vanredni povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak sa svojim timpom predložio je i na tome je ostalo da se Konzum u BiH podijeli na dva dijela, odnosno dvije kompanije. Dakle, posebno će biti formirana kompanija Mercator, a svoje postojanje nastavit će i Konzum. Kompanija Mercator trebalo bi da se vratiti na tržište u obimu u kojem je postojala prije nego što ju je kupio Agrokor, a Konzum bi nastavio svoje postojanje u smanjenom obimu i uz obaveznu dokapitalizaciju kompanije iz Zagreba - pojasnio je Crnjac.

Dodao je da bi dokapitalizacija Konzuma išla preko kćerki kompanija Agrokora u BiH i one bi ta potraživanja pretvorile u svoj vlasnički udio.


- U ovakvom scenariju Agrokor bi morao dokapitalizirati Konzum u BiH s još 15 mil EUR. U tom slučaju bi, također, nedostajalo sredstava da bi Konzum bio likvidan i da bi mogao u zakonskom roku izvršavati svoje obsveze prema dobavljačima u BiH. To je jedan manji dio dugovanja, tačnije oko 34 mil KM. Za ta sredstva Konzum bi pojedinačno sa svakim dobavljačem potpisao ugovor za iznos duga koji bi oni sukcesivno vraćali u roku od četiri godine, uz kamatu od 4% - istakao je Crnjac za Avaz i dodao da je pregovarački tim UP FBiH prihvatio ovakav prijedlog.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.