NavMenu

Novi Zakon o uređenju saobraćaja u KS - Kazne i za pješake pod dejstvom alkohola

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 14.08.2017. 13:45
Komentari
Podeli
(Foto: Ipek Morel/shutterstock.com)
Novi Zakon o uređenju saobraćaja KS razmatra status svih učesnika u saobraćaju, s detaljnim osvrtom na status pješaka i osoba s invaliditetom. Tako će policija kažnjavati i pješake ukoliko se kreću po kolovozu pod dejstvom alkohola, navodi portal Faktor.

Smatrat će se da je pješak pod dejstvom alkohola ako se odgovarajućim sredstvima i aparatima za mjerenje alkoholisanosti utvrdi da količina alkohola u organizmu iznosi više od 0,8 g/kg ili kod kojeg se bez obzira na količinu alkohola u krvi, stručnim pregledom utvrdi da pokazuje znake promijenjenog ponašanja izazvanog dejstvom alkohola ili drugih opojnih sredstava, navodi se u Zakonu o uređenju saobraćaja KS.

Za vrijeme kretanja kolovozom, prelaska preko kolovoza i prelaska preko obilježenog pješačkog prelaza, pješak ne smije da koristi mobilni telefon niti da ima slušalice u oba uha.

Pješaci koji nose glomazne predmete ili predmete koji mogu zaprljati ili ozlijediti prolaznike, moraju biti naročito pažljivi i ne smiju ometati i ugrožavati učesnike u saobraćaju. Ako pješaci po ulicama i cestama nose predmete duže od tri metra ti predmeti moraju biti na krajevima vidno označeni crvenim trakama.

Organizovana kolona pješaka, izuzev pogrebne povorke, ne može biti duža od 50 metara.

Za osobe sa invaliditetom i njihovo nesmetano kretanje u javnom saobraćaju moraju se osigurati elementi pristupačnosti na stajalištima i peronima, parkirališnim mjestima, javnim pješačkim površinama, semaforiziranim raskrsnicama, pješačkim prelazima, pješačkim ostrvima i raskrsnicama.

Zakon je regulisao i pozicioniranje kioska, štandova i drugih privremenih objekata na javnim površinama uz trotoar koji je uži od 2,5 metra. Svi ti objekti moraju biti odmaknuti od vanjske ivice trotoara minimalno jedan metar.

Osobe koje prevoze djecu u dječijim kolicima, osobe sa invaliditetom kao i osobe koja voze osobe sa invaliditetom moraju se kretati trotoarima ili po drugim površinama namijenjenim kretanju pješaka, a ako trotoar nema dovoljnu širinu ili ako nije izgrađen, invalidska pomagala i dječija kolica mogu se kretati i kolovozom.


Trotoarima i drugim površinama, koje su namijenjene za kretanje pješaka mogu se kretati: pješaci, dječija prijevozna sredstva (dječiji bicikl, tricikl) kojim upravljaju djeca do dvanaest godina brzinom koja nije veća od brzine hoda pješaka.

Radi sigurnosti pješaka trotoari moraju biti široki najmanje 1,6 m, ako nisu u istom nivou sa kolovozom ceste ili su od kolovoza odvojeni na drugi način. Izuzetno, u urbanistički izgrađenim prostorima, već izgrađeni trotoari mogu biti uži. Zabranjeno je postavljanje saobraćajne signalizacije, stubova javne rasvjete, stubova, kontakne mreže, elektro stubova, reklamnih panoa i slično, na površinama namijenjenim kretanju pješaka na način kojim se ometa kretanje pješaka, navodi se u Zakonu o uređenju saobraćaja u Kantonu Sarajevo.

Policajci će za početak samo upozoravati pješake kada naprave prekršaj po osnovu tek usvojenog Zakon o uređenju saobraćaja u Kantonu Sarajevo, a ubrzo nakon upozorenja slijede kazne, navodi Faktor.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Izabrano pobjedničko rješenje za buduće zdanje Prirodnjačkog muzeja i Park prijateljstva u Beogradu - Pješački most do Velikog ratnog ostrva (FOTO)

Zgrada na čijoj fasadi se reflektuju obrisi obližnjeg Muzeja savremene umetnosti, panoramski točak, bogato ozelenjene pešačke staze, pristan za brodiće i veza sa Velikim ratnim ostrvom deo su zamisli prvonagrađenog rešenja na arhitektnosko-urbanističkom konkursu za područje Parka prijateljstva i budućeg zdanja Prirodnjačkog muzeja u ovom delu grada. Ovo rešenje, koje je nagrađeno sa 2,5 miliona dinara za taj prostor predložio je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.