NavMenu

Voće i povrće poskupljuje za 50%? - Štete od suše u RS veće od 300 mil KM, poljoprivrednici najavljuju lančani skok cijena

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 14.08.2017. 13:18
Komentari
Podeli
(Foto: monticello/shutterstock.com)
Prva poskupljenja voća, povrća i stočne hrane, čije je prinose suša drastično umanjila, mogu se očekivati već narednih dana, što će pokrenuti lančano povećanja cijena hrane čiji se vrhunac očekuje na proljeće.

Ratari su jednoglasni - sunce im je spržilo većinu roda u njivama i voćnjacima, a one plodove koje su uspjeli spasiti, moraće da prodaju po višim cijenama kako bi bar djelimično ublažili gubitke.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ovogodišnja suša umanjila je biljnu proizvodnju za 40 do 60 odsto, a u pojedinim područjima i do 80 procenata, dok je ukupna šteta procijenjena na oko 270 mil KM. Ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić u petak je upozorio da će to neminovno uticati na rast cijena.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković tvrdi da su ovogodišnje štete u poljoprivrednoj proizvodnji veće od 300 mil KM i da će sa sobom donijeti lančana poskupljenja. Zbog toga su, dodaje, podjednako na udaru i poljoprivredni proizvođači i potrošači.

- Suša je svuda ostavila traga. I u ratarstvu, povrtarstvu i voćarstvu, tako da očekujemo u svim tim oblastima poskupljenja. Cijena hrane za stoku biće veća do 20 odsto i direktno će dovesti do povećanja troškova te proizvodnje - kaže Marinković dodajući da bi stoka mogla da pojeftini jer će se uzgajivači rješavati viška životinja koje neće moći da hrane. Kazao je da poskupljenja neće biti drastična ako Vlada RS realizuje svoje obećane mjere za ublažavanje šteta.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u RS Mišo Maljčić kaže da cijene žive vage prasadi za sada neće rasti, ali da slijedi težak period.

- Do proljeća cijene prasića će sigurno stagnirati, ali kada opadne stočni fond, i to već u proljeće, krenuće rast cijena - kaže Maljčić.

(Foto: Goodluz/shutterstock.com)
Objašnjava da je ovogodišnja cijena prasića od četiri do pet maraka po kilogramu, a idućeg proljeća će vjerovatno biti šest maraka.

Predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos kaže da je suša ostavila negativne posljedice i na rod pšenice.

- U regionu je već došlo do rasta cijena pšenice, koji prati rast cijena brašna, što će se desiti i u Srpskoj. Za 30 dana od dana žetve cijene će kod nas sigurno za 20 odsto porasti u odnosu na cijene prilikom žetve - rekao je Kos.


Predsjednik Udruženja povrtara RS Brane Mastalo kaže će cijena krompira dodatno skočiti na jesen, jer će potražnja biti veća od ponude.

- Ista situacija je i sa lukom i kupusom. Sve su to kulture čiji je rod i više nego prepolovljen, zbog čega će biti duplo skuplje - objašnjava Mastalo.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoje Dojčinović kaže da su voćari uz višemjesečnu sušu, ove godine pretrpjeli ogromne štete i od proljetnog mraza, zbog čega su izvjesna poskupljenja.

- Od niskih temperatura, mraza, pa do ovih enormno visokih temperatura, voćari su izgubili više od 50 odsto svojih prinosa. Ta šteta direktno će uticati na povećanje cijena, i to za oko 50 odsto - poručuje Dojčinović dodajući da će najviše poskupjeti jabuke i šljive.

Mjere i pomoć


Ministar Stevo Mirjanić obećao je prošle sedmice da će Vlada Srpske preduzeti niz mjera za ublažavanje šteta u agraru. Jedna od njih je i da do kraja mjeseca bude isplaćena polovina ovogodišnjih podsticaja koja iznose 60 mil KM. Vlada će obezbijediti za kapitalna ulaganja 5 mil KM, a isto toliko i za pomoć u jesenjoj sjetvi.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.