Izvor: eKapija | Petak, 11.08.2017.| 12:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Raiffeisen banka za pola godine povećala dobit na 52 mil KM

(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Raiffeisen banka u Bosni i Hercegovini ostvaruje veoma dobre poslovne rezultate u 2017, pa je dobit na polugodištu uvećana u odnosu na isti period protekle godine i iznosi 52 mil KM. Kapital u iznosu od 528 mil KM iznova potvrđuje stabilnost poslovanja banke pri čemu je ukupna aktiva za prvih šest mjeseci 4,061 mlrd KM, saopćeno je iz Raiffeisen bank BiH.

Također, Raiffeisen Bank International ostvarila je dobar rezultat u prvom polugodištu 2017. godine, uz konsolidovanu dobit od 587 mil EUR.

- Veoma smo zadovoljni polugodišnjim rezultatom. Naš program transformacije je urodio plodom. Ne vraćamo se unazad, već vrijedno radimo na prilagođavanju RBI-a digitalnom dobu - rekao je generalni direktor RBI Johann Strobl.

U prvih šest mjeseci 2017. godine, neto prihod od kamata povećan je za jedan procenat ili 21 mil EUR na 1,588 mil EUR u poređenju s istim periodom 2016. godine. Ovo je uglavnom rezultat povećanja od 52 mil EUR koje se odnosi na povećanje neto prihoda od kamata u Rusiji vezanog za valutu, dok su na ostalim tržištima zabilježena manja smanjenja zbog kontinuirano niskih kamatnih stopa.

U poređenju s istim periodom prošle godine, opći aministrativni troškovi porasli su za 32 mil EUR na 1,573 mil EUR, uglavnom zbog valutnih efekata. Koeficijent trošak/prihod poboljšan je za 1,8 procentnih poena na 60,6 procenata, uglavnom zahvaljujući rastu operativnog prihoda.

- U svim segmentima dobro poslujemo. Posebno sam zadovoljan stabilnim doprinosom dobiti iz Mađarske i Ukrajine. Već bilježimo prve uspjehe kao rezultat programa optimizacije u Poljskoj - kazao je Strobl.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.