NavMenu

ZIF BIG Investiciona grupa ostvarila gubitak od 8 mil KM u prvoj polovini 2017.

Izvor: Indikator Petak, 11.08.2017. 11:49
Komentari
Podeli
(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Realizovani gubitak najvećeg investicionog fonda u Bosni i Hercegovini ZIF BIG Investiciona grupa iznosio je na kraju prvog polugodišta 8 mil KM, izvještava Indikator.ba. Gubitak je značajno povećan u odnosu na isti period prošle godine, kada je iznosio 1,2 mil KM.

Ukupna imovina fonda smanjena je na 75,78 mi KM, nakon što je na kraju prošle godine iznosila 83,25 mil KM.

Društvo je ostvarilo poslovne prihode od 613.700 KM (587.800 KM u prethodnoj godini), od čega najveći dio otpada na prihode od dividendi 494.300 KM (524.800 KM u prethodnoj godini).

Relizovani gubici od prodaje vrijednosnih papira bili su 7,31 mil KM, dok su u istom periodu prošle godine iznosili 378.000 KM. Poslovni rashodi smanjeni su na 1,35 mil KM, nakon što su u istom prošlogodišnjem periodu iznosili 1,43 mil KM.


Nepokriveni gubitak fonda iz prošlih godina iznosi 81,9 mil KM i sa pridodatim gubitkom u prvih šest mjeseci ove godine popeo se na iznos od 90 mil KM.

ZIF BIG ima više od 34.800 dioničara, a najveći su Sberbank d.d. Sarajevo (skrbnički) 24,1%, Salink Limited 8,5%, Raiffeisen bank d.d. BiH (skrbnički) 6,3%, Balkan Investment Oportunity Fund 4,6%, itd.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.