NavMenu

EBRD spremna dati 30 mil EUR za Prvu transverzalu - Do septembra detalji o finansiranju dionice od Bara do Hotonja

Izvor: Klix Četvrtak, 10.08.2017. 15:21
Komentari
Podeli
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izrazila je spremnost za finansiranje radova na dionici Prve transverzale, od Bara do Hotonja, u iznosu do 30 mil EUR. Svi detalji bit će precizirani mandatnim pismom koje će EBRD dostaviti Vladi KS do septembra ove godine, dogovoreno na današnjem sastanku premijera KS Elmedina Konakovića, ministara finansija i saobraćaja Jasmina Halebića i Muje Fiše, te direktora Direkcije za puteve KS Nermina Drnde sa direktorom Ureda EBRD u BiH Ianom Brownom.

Vlada KS je budžetom za 2017. godinu osigurala 20 mil KM za ovaj projekt, od kojih 12 miliona za izgradnju prve sekcije pomenute dionice, od Bara do ulaznog portala u tunel Kobilja Glava. Za preostale dvije sekcije i to tunel Kobilja Glava i spoj izlaza iz tunela do magistralne saobraćajnice, neophodno je osigurati još oko 40 mil EUR.

Premijer Konaković je kazao da je projekt zvanično započet na zadovoljstvo Vlade KS. U slučaju da se potrebna sredstva ne obezbijede kroz kredit EBRD-a i od strane Vlade FBiH, Vlada KS će ih osigurati kroz neki drugi oblik kreditnog aranžmana ili utvrđivanjem posebne budžetske stavke za narednu godinu.


Po njegovim riječima, već je raspisan javni poziv za izbor izvođača radova na sekciji od Bara do ulaznog portala u tunel Kobilja Glava. Uskoro će biti zaključen rok za predaju ponuda, izabran izvođač radova, te će se krenuti sa izgradnjom ove sekcije Prve transverzale.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.