NavMenu

Hrvatska smanjila naknadu za kontrolu voća i povrća - Taksa vraćena na 12 evra

Izvor: Beta Četvrtak, 10.08.2017. 15:49
Komentari
Podeli
(Foto: monticello/shutterstock.com)
Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izmijenilo je danas Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima čime je naknada za fitosanitarnu kontrolu uvoza te robe vraćena na raniji iznos od 90 kuna, odnosno 12 EUR.

Nedavno izmijenjenim Pravilnikom ta naknada je uvećana 22 puta, na 2.000 kuna, odnosno 270 EUR, što je izazvalo nezadovoljstvo zemalja regiona koje u Hrvatsku izvoze velike količine voća i povrća.

Ta naknada se plaća za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koju sprovode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija, a novi Pravilnik će biti objavljen sutra (11. avgusta 2017. godine).


U saopštenju hrvatskog Ministarstva poljoprivrede navodi se da je sa susjednim državama dogovoreno da od sutra nema trgovinskih blokada na granicama.

Takođe, u saradnji sa susjednim državama, Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske analiziraće cijene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju kako bi se osigurala zaštita potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmijenu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.