NavMenu

Napravljen mobilni telefon bez baterije

Izvor: Tanjug Četvrtak, 10.08.2017. 08:39
Komentari
Podeli
Iustracija (Foto: DisobeyArt/shutterstock.com)Iustracija
Istraživači u Sjedinjenim Američkim Državama predstavili su prototip mobilnog telefona bez baterije, koji koristi tehnologiju za koju se nadaju da će s vremenom biti primjenjivana u proizvodima za masovno tržište, javlja agencija Rojters.

Telefon je djelo grupe istraživača sa Univerziteta Vašington u Sijetlu, i radi na principu generisanja malih količina energije iz radio signala, poznatih kao radio frekvencija ili 'RF' talasi.

- Okruženje RF talasa je svuda oko nas, tako na primjer, stanice sa frekventnom modulacijom (FM) emituju radio talase, stanice sa amplitudnom modulacijom (AM) takođe to rade, televizijske stanice, repetitori za mobilne telefone, svi oni emituju RF talase - izjavio je za Rojters član istraživačkog tima Vamsi Tala.

Telefon je tek prvi prototip sa elementarnom funkcijom - na prvi pogled izgleda više kao štampana ploča sa nekoliko pričvršćenih dijelova, a osoba koja poziva mora da nosi slušalice i da pritiska dugme za prebacivanje između funkcija govora i slušanja.

Istraživači kažu da postoje planovi za dalji razvoj prototipova, koji će imati energetski štedljivi ekran za slanje poruka, pa i osnovnu kameru. Oni takođe planiraju verziju telefona bez baterije koji će koristiti malu solarnu ćeliju za snabdijevanje energijom.

Istraživači planiraju da lansiraju jedan proizvod za osam-devet mjeseci, ali nisu željeli da otkriju detalje, prenio je Rojters.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.