NavMenu

Koža u automobilu postaje prošlost

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 09.08.2017. 13:29
Komentari
Podeli
(Foto: aSuruwataRi/shutterstock.com)
Luksuzna unutrašnjost putničkih vozila do sada je obično podrazumijevala i kožna sjedišta, ali uskoro bi u ovom automobilskom segmentu moglo da dođe do velikih promjena.

U 21. vijeku, kada u svijetu raste svijest o potrebi da se zaštite životinje koje se gaje ili ubijaju samo radi njihove kože, upotreba ovog prirodnog materijala za oblaganje sjedišta i površina u putničkoj kabini automobila sve više postaje društveno neprihvatljiva.

Sa ovim problemom najviše se suočavaju proizvođači premijum automobila, kojima su kožna sjedišta bila jedan od aduta prilikom reklamiranja.

Ipak, luksuz ne mora da podrazumijeva i upotrebu presvlaka od životinjske kože, smatraju u kompaniji Land Rover. Naime, ovaj proizvođač ponudio je u svom novom SUV modelu, Range Roveru Velar, alternativu u vidu luksuzne tkanine kojom se oblažu sjedišta u vozilu, ali i druge površine kao što su, na primjer, obloge vrata.

Da Land Rover ovu opciju smatra veoma luksuznom, svjedoči i cijena koja prevazilazi onu kod verzije sa standardnom kožom.

Kako piše sajt Drive, ovaj materijal zasnovan je na vuni koja se dobija od ovaca sa Novog Zelanda i Australije, a zatim prerađuje i priprema za korišćenje u jednoj danskoj kompaniji.

Drugi materijal koji se takođe koristi u automobilima ove marke napravljen je od reciklirane plastike, a zamišljen je kao alternativa za "antilop" kožu.

- Stav javnosti prema proizvodima koji se prave od dijelova životinjskog tijela se mijenja - objašnjava dizajner u Land Roveru, Geri Mekgovern.

- Osim toga, izrada luskuznih proizvoda postaje sofisticiranija i pronalaze se novi načini za dobijanje materijala koji se uklapaju u održiv razvoji i čiji proces proizvodnje manje zagađuje životnu sredinu - dodaje Mekgovern.

On kaže da bi lično bio veoma srećan ako bi se iz automobilske industrije uskoro izbacila prirodna koža.


- Teško mi je da prihvatim da uzgajamo i ubijamo sve te krave samo da bismo od njih dobili kožu za naš proizvod. Osim toga, kao dizajner, smatram da nove tkanine kojima se oblažu sjedišta omogućavaju više kreativnih opcija u vidu dezena i drugačiji osjećaj u kontaktu sa tijelom - kaže Geri Mekgovern.

Uvođenje luksuznih materijala koji su alternativa životinjskoj koži nije novost, a jedan od primjera je i materijal alcantara, koja predstavlja vještačku imitaciju "antilop" kože.

Land Rover nije jedina kompanija koja se postepeno orijentiše ka materijalima koji će zamijeniti životinjsku kožu.

Američki proizvođač električnih automobila, Tesla, nedvano je najavio da će izbaciti kožne materijela iz svojih novih modela, Maserati je počeo da nudi kupcima presvlake koje predstavljaju kombinaciju vještačke tkanine i svile, a Bentley je saopštio da će razmotriti slične opcije, nakon razgovora sa svojim klijentima u SAD.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.