Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 09.08.2017.| 13:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Koža u automobilu postaje prošlost

(Foto: aSuruwataRi/shutterstock.com)
Luksuzna unutrašnjost putničkih vozila do sada je obično podrazumijevala i kožna sjedišta, ali uskoro bi u ovom automobilskom segmentu moglo da dođe do velikih promjena.

U 21. vijeku, kada u svijetu raste svijest o potrebi da se zaštite životinje koje se gaje ili ubijaju samo radi njihove kože, upotreba ovog prirodnog materijala za oblaganje sjedišta i površina u putničkoj kabini automobila sve više postaje društveno neprihvatljiva.

Sa ovim problemom najviše se suočavaju proizvođači premijum automobila, kojima su kožna sjedišta bila jedan od aduta prilikom reklamiranja.

Ipak, luksuz ne mora da podrazumijeva i upotrebu presvlaka od životinjske kože, smatraju u kompaniji Land Rover. Naime, ovaj proizvođač ponudio je u svom novom SUV modelu, Range Roveru Velar, alternativu u vidu luksuzne tkanine kojom se oblažu sjedišta u vozilu, ali i druge površine kao što su, na primjer, obloge vrata.

Da Land Rover ovu opciju smatra veoma luksuznom, svjedoči i cijena koja prevazilazi onu kod verzije sa standardnom kožom.

Kako piše sajt Drive, ovaj materijal zasnovan je na vuni koja se dobija od ovaca sa Novog Zelanda i Australije, a zatim prerađuje i priprema za korišćenje u jednoj danskoj kompaniji.

Drugi materijal koji se takođe koristi u automobilima ove marke napravljen je od reciklirane plastike, a zamišljen je kao alternativa za "antilop" kožu.

- Stav javnosti prema proizvodima koji se prave od dijelova životinjskog tijela se mijenja - objašnjava dizajner u Land Roveru, Geri Mekgovern.

- Osim toga, izrada luskuznih proizvoda postaje sofisticiranija i pronalaze se novi načini za dobijanje materijala koji se uklapaju u održiv razvoji i čiji proces proizvodnje manje zagađuje životnu sredinu - dodaje Mekgovern.

On kaže da bi lično bio veoma srećan ako bi se iz automobilske industrije uskoro izbacila prirodna koža.

- Teško mi je da prihvatim da uzgajamo i ubijamo sve te krave samo da bismo od njih dobili kožu za naš proizvod. Osim toga, kao dizajner, smatram da nove tkanine kojima se oblažu sjedišta omogućavaju više kreativnih opcija u vidu dezena i drugačiji osjećaj u kontaktu sa tijelom - kaže Geri Mekgovern.

Uvođenje luksuznih materijala koji su alternativa životinjskoj koži nije novost, a jedan od primjera je i materijal alcantara, koja predstavlja vještačku imitaciju "antilop" kože.

Land Rover nije jedina kompanija koja se postepeno orijentiše ka materijalima koji će zamijeniti životinjsku kožu.

Američki proizvođač električnih automobila, Tesla, nedvano je najavio da će izbaciti kožne materijela iz svojih novih modela, Maserati je počeo da nudi kupcima presvlake koje predstavljaju kombinaciju vještačke tkanine i svile, a Bentley je saopštio da će razmotriti slične opcije, nakon razgovora sa svojim klijentima u SAD.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.