NavMenu

Uvoz struje jedino rješenje za pad proizvodnje - Suša spustila vodostaje rijeka širom RS

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 09.08.2017. 12:32
Komentari
Podeli
(Foto: TTphoto/shutterstock.com)
Proizvodnja električne energije ovog ljeta u Republici Srpskoj upola je manja od plana zbog velike suše koja je spustila vodostaje rijeka, a iz Elektroprivrede RS poručuju da za sada ne razmišljaju o povećanju cijene struje za potrošače.

Prema podacima Elektroprivrede RS proizvodnja električne energije tokom jula smanjena je za 32%, dok je mjesec ranije bila manja za čak 57% u odnosu na predviđeni plan. Objašnjavaju da su glavni krivci za to manjak padavina i ekstremne vrućine koje dovode do niskih vodostaja rijeka.

- Čitava ova godina je vrlo sušna i zbog izuzetno loše hidrološke situacije bili smo prinuđeni da kupimo određene količine električne energije. Kupljeno je 70 MW band energije putem međunarodnog tendera po najpovoljnijim ponuđenim cijenama - rekli su u Elektroprivredi RS.

Dodali su da nepovoljne hidrološke prilike zbog izuzetno visokih temperatura s jedne strane utiču na smanjenje proizvodnje, a s druge na povećanje potrošnje struje.

- Veća potrošnja električne energije posebno je izražena u posljednjih nekoliko dana kada je potrošnja domaćih kupaca dostigla gotovo 12 miliona kWh dnevno, što je rekordna potrošnja za ljetne mjesece - naveli su u ovom preduzeću dodajući da se radi o privremenom problemu koji će uspjeti da prevaziđu.

- Smanjena proizvodnja neće uticati na cijenu električne energije za potrošače u Republici Srpskoj - rekli su u Elektroprivredi ističući da nijedno preduzeće iz holdinga nije zvanično uputilo zahtjev za poskupljenje struje.

Rukovodilac proizvodnje u Hidroelektranama na Drini Višegrad Vukota Jojić ističe da rad ove elektrane od početka godine karakteriše smanjena proizvodnja izazvana nižim dotocima u akumulaciju.

- Niži dotoci su posljedica male količine padavina u gornjem slivu rijeke Drine, a budući da je ovo protočna elektrana, to se direktno odrazilo na proizvodnju. U prvih sedam mjeseci ove godine proizveli smo 469.068 MWh što je 74% od redovnog godišnjeg plan za taj period - rekao je Jojić i dodao da ni u narednim mjesecima ne očekuju povećanje proizvodnje.


Rukovodilac Sektora za proizvodnju i održavanje u Hidroelektranama na Vrbasu Zdravko Milić kaže da je vodostaj Vrbasa na minimumu, a zaliha vode skoro da i nema.

- Dotok vode je oko 25 metara kubnih u sekundi, a minimalno je 20 metara. Ipak, rad elektrane nije ugrožen zbog suše nego je samo umanjena proizvodnja električne energije - naveo je Milić.

Mini hidroelektrane

U Elektroprivredi RS ističu da je cijela godina prilično sušna na svim slivovima u Srpskoj, što se odrazilo i na smanjenu proizvodnju električne energije u hidroelektranama u sistemu Malih hidroelektrana RS.

- Procjena je da će zbog toga mini hidroelektrane ove godine proizvesti oko 20% manje od godišnjeg plana proizvodnje hidroelektrana - naveli su u ovom preduzeću.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.