NavMenu

Uskoro tender za elektrifikaciju dijela Unske pruge - Posao vrijedan 2,8 mil KM

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 09.08.2017. 15:43
Komentari
Podeli
(Foto: ArtShotPhoto/shutterstock..com)
Elektrifikacija dijela Unske pruge, na dionici dugoj 19 kilometara, između mjesta Blatna kod Bihaća i Bosanske Krupe, trebalo bi da započne uskoro, odmah po odabiru izvođača radova, potvrdio je Samir Alagić, direktor područja infrastrukture Željeznica FBiH Bihać.

- Sve je spremno za postupak raspisivanja javnog poziva za odabir izvođača na ovom poslu i rok za završetak radova je 90 dana od dana kada izvođač bude uveden u posao. Inače, radi se o projektu čija je vrijednost 2,8 mil KM i finansira se sredstvima Željeznica FBiH u sklopu projekta revitalizacije Unske pruge - potvrdio je Alagić.

On je dodao kako su u toku pripremni radovi u vezi s uklanjanjem rastinja na dionici koja će biti predmet elektrifikacije, te da će završetkom ovog projekta u potpunosti biti elektrificirana trasa na dionici između Bihaća i Bosanske Krupe.

Premijer USK Husein Rošić pozdravio je početak realizacije ovog projekta, istakavši kako se radi o prioritetnom pitanju kada je riječ o komunikacijskoj povezanosti i ekonomskom razvoju Unsko-sanskog kantona u budućnosti, s obzirom na to da su sve češći zahtjevi investitora da se u funkciju stavi željeznički transport.

- Ovo pitanje je za nas važno sa tri aspekta. Prvi je povezivanje željeznicom s ostatkom Bosne i Hercegovine, drugi je konekcija s Republikom Hrvatskom i tamošnjim lukama i treći aspekt je vezan za razvoj turizma na ovim prostorima - istakao je Rošić.


Prema njegovim riječima, sa Željeznicama FBiH dogovoreno je ustupanje Titovog "plavog voza", koji se trenutno nalazi na rekonstrukciji u Rajlovcu, za potrebe unapređenja turističkih sadržaja u okviru Nacionalnog parka Una. Zamisao je da ovaj voz prevozi turiste željezničkom trasom dolinom rijeke Une na relaciji Bihać - Martin Brod.

Inače, Unska pruga koja je nekada povezivala Unsko-sanski kanton s ostatkom zemlje, kao i sa susjednom Hrvatskom, od okončanja rata nalazi se van funkcije.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.