NavMenu

GAUSS izvodi projekat za uspostavu centraliziranog GIS sistema za potrebe prostornog planiranja u HNŽ/K

Izvor: eKapija Petak, 01.08.2008. 10:04
Komentari
Podeli

GAUSS, jedna od vodećih kompanija za geoinformatička rješenja u jugoistočnoj Evropi, sa zadovoljstvom objavljuje da je potpisala ugovor za projektovanje, isporuku i implementaciju cjelokupnog geoinformacijskog sistema za potrebe prostornog planiranja u HNŽ/K. Ovaj geoinformatički posao je finansiran i naručen od strane Ministarstva građenja i prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanske županije/kantona u Mostaru, saopćeno je iz ove kompanije.

Isporučeni centralizirani GIS sistem se bazira na najnovijim softverskim rješenjima vodećih svjetskih proizvođača GIS tehnologije i prostornih baza podataka: Oracle i MapInfo. Organizacija baze podataka i web usluge omogućene su kroz Oracle DataBase Enterprise Edition 11g, uz Oracle Spatial komponentu i napredni aplikacioni server baziran na MapInfo MapXtreme tehnologiji. Unos i održavanje podataka su riješeni kroz MapInfo Professional 9.5. Web distribuirani pristup podacima je hijerarhijski organiziran kako za korisnike Ministarstva i Zavoda za prostorno planiranje HNŽ/K, tako i za javnost, putem Interneta.

U okviru ovog projekta, predviđena je i izrada dijela prostorne osnove, koji sadrži GIS podatke u mjerilu 1:25000 za kompletan teritorij HNŽ/K, to jest, ukupno 66 listova karata 1:25000, sa digitalnim modelom terena (DTM) tačnosti 20 metara.

Kako se navodi u saopćenju, jedan od zadataka prilikom uspostave centraliziranog GIS sistema je objedinjavanje topografske podloge i tematskih podataka u jednu cjelinu, što podrazumjeva i organizaciju slojeva i strukture baze podataka saglasno stručnim zahtjevima i profesionalnim standardima. Cjelokupan sadržaj će po najnovijim standardima biti praćen metadata sistemom u koji se unose informacije o svim unesenim podacima. Stoga, važniji dio ovog projekta predstavlja izrada konceptualnog i logičkog modela podataka u obliku UML dijagrama, čija šema služi za generisanje svih objekata u prostornoj bazi podataka i koji se realizuje u saradnji sa Zavodom za prostorno planiranje i zaštitu okoliša HNŽ/K i Savjetodavnom radnom grupom za izradu Prostornog plana HNŽ.

"Vrijednost studije iznosi 246.000,00 KM, a Ugovor traje šest mjeseci", rekao je Rusmir Čišić, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanske županije, nakon potpisivanja Ugovora o uspostavi geografsko-informacijskog sustava za potrebe izrade prostornog plana HNŽ-a sa firmom Gauss iz Tuzle, te je dodao da je važnost ovog ugovora velika jer prostorni plan mora biti izrađen u geografsko-informacijskom sustavu (GIS-u). Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ulaže sve napore u prikupljanju baze podataka za daljnju realizaciju prostornog plana jer je izrada prostornog plana za Vladu jedan od najprioritetnijih projekata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.