Izvor: eKapija | Subota, 05.08.2017.| 13:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Obdanište u Srebrenici imaće vrhunski termički komfor - Objekat dobija savremene sisteme za grijanje i hlađenje

Novo obdanište u Srebrenici koje se gradi donatorskim sredstvima Vlade Republike Srbije i UNDP-a BiH, ipak će da dobije energetski efikasne sisteme za grijanje, ventilaciju, klimatizaciju i pripremu potrošne (sanitarne) tople vode koji će omogućiti vrhunski termički komfor uz minimalne troškove za energiju.

Projektnim zadatkom zahtjevani su savremeni sistemi za grijanje, ventilaciju, klimatizaciju i pripremu sanitarne tople vode uz podršku solarnih kolektora. Nažalost, glavnim projektom termotehničkih instalacija bili su predviđeni isključivo sistemi za grijanje kojim bi se u zimskim projektnim uslovima teško mogli ostvariti i minimalni uslovi ugodnosti za rad i boravak djece i vaspitača.

Nakon što je, na molbu konzorcijuma izvođača Keso Promet Zvornik & Grijanjeinvest Pale, profesor Branislav Živković sa Mašinskog fakulteta iz Beograda ukazao na neusklađenost glavnog projekta sa projektnim zadatkom, kao i na niz drugih propusta u glavnom projektu, uslijedio je niz sastanaka predstavnika izvođača, nadzornih organa, projektanata, predstavnika UNDP BiH i krajnjeg korisnika – Opštine Srebrenica.

U konsultacijama sa profesorom Živkovićem, urađeni su i prijedlozi za poboljšanje projekta termotehničkih instalacija koji su potpuno u skladu sa zahtjevima iz projektnog zadatka, pravilima struke i proklamovanim težnjama za efikasno korišćenje energije.

Na sastanku u zgradi Opštine Srebrenica u petak (4. avgust 2017.) na kome su bili prisutni predstavnici Ministarstva građevinarstva Republike Srbije predvođeni državnim sekretarom Imre Kernom, predstavnici UNDP-a BiH, Opštine Srebrenica, nadzorni organi nad izgradnjom, projektanti i izvođači, svi prijedlozi su usvojeni.

Sada je sigurno da će se obdanište u Srebrenici zaista svrstati u red uzornih ustanova i po pitanju termotehničkih instalacija, i opravdaće epitet "obdaništa za 21. vijek".

Završetak svih radova, uključujući i opremanje, očekuje se polovinom novembra 2017. godine.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.