NavMenu

FBiH po osnovu obveznica i zapisa duguje više od milijardu maraka - Banke glavni investitori

Izvor: Indikator Subota, 05.08.2017. 10:35
Komentari
Podeli

(Foto: Marko Tomicic/shutterstock)
Unutrašnji dug Federacije BiH po osnovu vrijednosnih papira sa 30. junom 2017. godine iznosio je 1,08 mlrd KM i povećan je za 91,5 mil KM ili 9,3 odsto u odnosu na kraj drugog kvartala ove godine, izvještava Indikator.ba.

Dug po osnovu trezorskih zapisa iznosi 225,8 mil KM, a dug po osnovu obveznica 853,7 mil KM.

Kod obveznica najveći dio duga se odnosi na tržišne obveznice 590 mil KM, dok dug po osnovu obveznica ratnih potraživanja iznosi 195,4 mil KM, a dug po osnovu obveznica stare devizne štednje 68,3 mil KM.

Glavni investitori u obveznice i trezorske zapise Vlade Federacije BiH u proteklom periodu bile su banke koje posluju na teritoriji Federacije BiH, iako su se u manjem broju i obimu na aukcijama obveznica pojavljivali i drugi investitori poput osiguravajućih društava i javnih preduzeća.

Prema podacima Agencije za bankarstvo FBiH na kraju prvog kvartala ove godine portfolio vrijednosnih papira banaka u FBiH iznosio je 1,3 mlrd KM, što je učešće u aktivi od 7 posto.

U okviru ulaganja u dužničke vrijednosne papire najveći dio čine obveznice i zapisi koje je emitovala Federacija BiH ukupne vrijednosti 678 mil KM, dok je u vrijednosne papire Republike Srpske ulagano u iznosu od 167 mil KM.

Ukupan unutrašnji dug Vlade Federacije BiH na dan 30. juna 2017. godine iznosio je 1,09 mlrd KM, a cjelokupni dug 6,03 mlrd KM.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Saobraćaj

Vlada RS nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju - U toku izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu

Vlada Srpske nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju, zemljište na kojem će biti izgrađen je deminirano, a u toku je izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu. Poručeno je to iz Ministarstva saobraćaja i veza RS u odgovoru na poslaničko pitanje Đorđa Vučinića iz Liste za pravdu i red koji je tražio odgovore kada će konačno početi gradnja trebinjskog aerodroma. Iz resornog ministra su prvo podsjetili da je još u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.