Izvor: Tanjug | Petak, 04.08.2017.| 10:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Međunarodni festival voćnih rakija u Užicu 18. i 19. avgusta

(Foto: nada54/shutterstock)
U Užicu će 18. i 19. avgusta biti održan treći Međunarodni festival voćnih rakija, na kome će se oko 100 rakija više od 30 proizvođača iz Zlatiborskog okruga, Srbije i regiona u tri kategorije boriti za naziv najboljih, najavljeno je u četvrtak, 3. avgusta 2017. godine, u beogradskom Medija centru.

Cilj ove privredno-turističke manifestacije, koja je takmičarskog i prodajnog karaktera, jesu očuvanje tradicije, promocija i unapređenje proizvodnje i plasmana voćnih rakija, kao i predstavljanje turističkih i drugih potencijala Srbije i regiona, saopštili su organizatori.

Predsjednik Skupštine Grada Užica Branislav Mitrović naveo je da, osim afirmisanih proizvođača, takozvani Žestival promoviše i podstiče nove proizvođače, posebno poljoprivredna gazdinstva koja imaju potencijal za proizvodnju.

Osim šest opština Zlatiborskog okruga, u kategoriji poljoprivrednih gazdinstava svoje predstavnike imaće proizvođači iz Gornjeg Milanovca i Ivanjice, te pograničnih susjeda Višegrada i Rudog.

Poseban podsticaj malim proizvođačima je i priznanje koje će dobiti najbolji, jer će ocjenjivanje rakija biti u tri kategorije - preduzeća, preduzetnici i individualna gazdinstva. Proizvode će ocjenjivati stručni žiri u kome su najveći stručnjaci u ovoj oblasti sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i Instituta za voćarstvo iz Čačka.

Osim voćnih rakija, na festivalu će izlagati najeminentniji proizvođači i distrubuteri poljoprivredne mehanizacije, opreme za spravljanje, skladištenje i pakovanje rakija.

Žestival organizuje Grad Užice u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom, Poslovnim klubom Zapadne Srbije, Regionalnom agencijom Zlatibor, Poljoprivredno savetodavnom i stručnom službom Užice i Turističkom organizacijom regije Zapadna Srbija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.