NavMenu

Ko će finansirati gradnju ostatka autoputa kroz FBiH - Vlada neopredijeljena po pitanju davanja koncesija

Izvor: Indikator Petak, 04.08.2017. 12:12
Komentari
Podeli
(Foto: Jpautoceste.ba)
Još nemamo jasnu poziciju Vlade FBiH trebamo li ići u pravcu gradnje autoputa kroz koncesiju, rekao je u intervjuu za Oslobođenje direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić.

- Za završetak kompletnog projekta potrebni su nam novi modeli finansiranja. Jedan od njih je i koncesija. Model znači da pronađemo partnera i da se pod koncesiju da do sada izgrađeni dio. Imamo vrlo ozbiljnu studiju koju su izradili AFC i EBRD i u aprilu smo je predstavili Vladi. Radi se o tome da sjeverno od Tarčina izgradimo autocestu i to damo koncesionaru na određeni broj godina, a da taj koncesionar izgradi preostalih 39 kilometara (Žepče - Doboj-Jug) do spoja s RS-om. Još nemamo jasnu poziciju Vlade FBiH trebamo li ići u tom pravcu ili ne. Potrebno je prilagoditi zakonski okvir i obezbijediti pravni ambijent kako bi se takav oblik saradnje mogao uspostaviti - kazao je Terzić.

On je kazao da će osnivanjem Transportne zajednice početi brže usklađivanje transportnog sektora između EU i zemalja zapadnog Balkana, što će ubrzati razvoj ovog područja i omogućiti bolju saradnju.


- Evropska komisija je odobrila, između ostalog, četiri transportna projekta iz BiH, od čega su dva projekta na Koridoru 5C, za koja je nadležan JP Autoceste FBiH. Radi se o projektima Ponirak - Vraca/Zenica tunel koji se finansira iz sredstava EIB-a, EBRD-a i granta WBIF-a i tunel Zenica - Donja Gračanica koji se finansira iz OPEC fonda. Procijenjena vrijednost izgradnje obje dionice ukupne dužine 8 kilometara je 120 mil EUR i za ta dva projekta nam je Evropska komisija odobrila 27,7 mil EUR granta, što za JP Autoceste FBiH predstavlja veliki poticaj - istakao je Terzić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.