Izvor: eKapija | Srijeda, 02.08.2017.| 12:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Podaci su nam na dohvat ruke, znamo li ih zaštititi - Zemana kreirala softverska rješenja koja se koriste u više od 130 zemalja

(Foto: Leszek Glasner/shutterstock.com)
Od 1. avgusta ove godine svi korisnici BH Telecoma mogu da koriste Zemana proizvode kako bi obezbijedili sigurnost u digitalnom svijetu. Zemana, svjetska kompanija koja ima sjedište i u Sarajevu, tako je krenula u saradnju sa BH Telecomom u kampanji "Going 100% Safe Digital", kako bi podigla svijest o važnosti digitalne sigurnosti.

Samir Mujović, potpredsjednik Zemana BiH zadužen za poslovni razvoj, kaže da je u BiH u posljednje vrijeme primjećen pozitivan trend kada je riječ o informisanosti građana o potencijalnim opasnostima u sajber svijetu.

- Sama pojava (ne)popularnih "ransomware"-a ili ucjenjivačkih virusa koji iznuđuju novac oštećenim korisnicima, indirektno forsira korisnike da poduzmu mjere zaštite na način da instaliraju na svoje računare antivirusne programe pa i dodatne programe zaštite, te da paze koje stranice posjećuju i šta preuzimaju sa interneta. Međutim, posljednja istraživanja antivirusnih i online sigurnosnih agencija pokazuje negativan trend informiranosti smartphone korisnika o potencijalnim opasnostima i malicioznim programima za mobilne uređaje gdje se javlja trend suprotnosti hiperprodukcije virusa za mobilne uređaje - objašnjava Mujović.

Prema njegovim riječima, činjenica da veći broj ljudi u BiH danas koriste pametne telefone je negativna koliko i pozitivna, jer sa sobom nosi rizik da hakeri zloupotrebe podatke koji se nalaze u mobilnim telefonima, a koji često budu privatni, intimni ili finansijski podaci.

- Podaci su danas u većoj mjeri u opasnosti nego što su to bili u prošlosti kada smo imali posebna pohrambena sredstva i mjesta za različite podatke npr. pismo za poštu, notes za bilješke, imenik za kontakte, fotoaparat za slike... Danas se sve to nalazi u vašem džepu. Pošto je to sve na dohvat ruke korisniku, to znači da je u jednakoj mjeri na dohvat ruke i onima koji mogu zloupotrijebiti te podatke.

Kako kaže naš sagovornik, nezanemarljiv, ali ipak manji broj privatnih kompanija odlučuje se da koristi licencirane programe na svojim računarima među kojima su obavezni zaštitni ili antivirusni programi, dok je to u javnim ustanovama BiH obavezno s obzirom na zakonsku regulativu.

- Razlog za to je upravo u nedovoljnoj informiranosti građana BiH o potencijalnim opasnostima koje su dostupne danas u digitalnom svijetu. U najboljem slučaju, još je prisutno mišljenje da je sistem apsolutno bezbjedan ukoliko na računaru postoji antivirusni program, što je sasvim daleko od istine.

Zemana tim u Sarajevu
Od početka rada Zemana se najviše fokusirala na sigurnosna rješenja dizajnirana za krajnje korisnike. Međutim od 2015. godine Zemana je proširila spektar proizvoda sa još jednom kategorijom koja se odnosi na poslovna, sajber sigurnosna rješenja.

- Prvo poslovno rješenje koje smo predstavili javnosti je Zemana SafeOnline koje je specifično dizajnirano za banke i financijske institucije. Osnovna namjena ovog proizvoda je da zaštiti vanjske krajnje tačke jedne organizacije. Jedan od naših većih klijenata, banka KuveytTurk, koristi Zemana SafeOnline, kao sigurnosno rješenje koje nudi svojim klijentima kako bi oni ostali sigurni od online prijetnji svjesni činjenice da osiguravanje unutrašnje infrastrukture ne garantuje potpunu sigurnost jedne banke iz razloga što su cyber napadi sve učestaliji kod samih klijenata. To automatski utiče na samu banku jer za svaki sajber napad koji se desi na strani klijenta, banka snosi štetu direktno ili indirektno - pojašnjava Mujović.

Zemana Endpoint Security, njihovo drugo rješenje za poslovne korisnike, zvanično je predstavljeno prije nekoliko dana. Dok Zemana SafeOnline predstavlja dodatni sloj zaštite i koristi se za zaštitu vanjskih krajnjih tački, Zemana Endpoint Security se koristi interno i predstavlja kompletno poslovno sigurnosno rješenje sa svim komponentama uključujući antivirus, anti-keylogger i anti-malware module zaštite.

Pioniri u zaštiti od keylogging-a

Proizvod sa kojim se Zemana proslavila je Zemana AntiLogger, koji se u svijetu smatra pionirom u anti-keylogger zaštiti.

(Foto: Blazej Lyjak/shutterstock.com)
Zemana AntiLogger rezultat je ideje do koje su došli osnivači Zemane, vođeni činjenicom da na tržištu nije postojao proizvod koji bi mogao blokirati brzo rastući nivo hakerskih varijanti.

- Umjesto da samo ažuriraju bazu podataka sa poznatim varijantama virusa, naši osnivači su došli do proizvoda koji je prepoznaje maliciozni program na osnovu karakteristika ponašanja istog, tako da svaka neočekivana aktivnost na računaru biva automatski blokirana.

Zemana tehnologija za enkripciju tipkovnice je navedena među aplikacijama koje su uspjele spriječiti NSA-a da špijunira mašine koje su imale instaliran Zemana AntiLogger. Prema posljednjim objavljenim podacima WikiLeaks-a, NSA u izvještaju o programima koji su spriječili neovlaštene hakerske upade spominje i Zemana AntiLogger.

Top Ten Reviews, poznata američka stranica koja se bavi recenzijama raznih proizvoda i usluga, ocijenio je Zemana AntiLogger više godina uzastopno kao "najbolji anti-keylogger softver" i dodijelio je Zlatnu nagradu za najbolji anti-keylogging softver.

- Ponosimo se činjenicom da Zemana nudi svoje proizvode u više od 135 zemalja svijeta i da smo uspješno odgovarali na svaki vid potražnje sa kvalitetnim proizvodima. Čast nam je i zadovoljstvo kada kažemo da Zemana predstavlja zaštitne ili antivirusne programe koji su "made in BiH" - zaključio je Mujović.

Plan Zemane u BiH do kraja ove godine je penetracija domaćeg tržišta programima koji spadaju u sam vrh svjetski priznatih brendova u polju zaštitnih programa korporativnog karaktera. Takođe, radiće i na edukaciji korisnika o važnosti online zaštite.

T.B.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.