NavMenu

Land Rover ima dio proizveden u Gradačcu - Firma Wagner Automotiv proizvodi aluminijumska kućišta za britanskog kupca

Izvor: eKapija Srijeda, 02.08.2017. 08:48
Komentari
Podeli
(Foto: ambrozinio/shutterstock.com)
Svaki novi Land Rover na svijetu ima ugrađen dio proizveden u BiH, u livnici Wagner Automotiv u Gradačcu. Riječ je o modelima proizvedenim nakon 2014. godine kada je počela isporuka, a kada je Wagner Automotiv iz Gradačca postao jedini isporučilac takozvanog aluminijskog kućišta elektronike za Land Rovere, navodi se u video video prilogu Al Jazeere, prenosi BiznisInfo.

– Proizvod je namijenjen za elektroniku, odnosno za pojačalo u Land Roveru i njegova osnovna karakteristika je da taj elektronski dio koji sadrži u sebi čuva od nečistoća, a ujedno da odvodi toplotu - kaže Esmir Mehanović, projektni menadžer prodaje u kompaniji iz Gradačca.

Ugovor s Land Roverom otvorio im je vrata poslovanja s drugim velikim brendovima automobilske industrije, poput BMW-a, Forda, Mercedesa i Audija.

- Mi rastemo iz godine u godinu i već upošljavamo oko 200 radnika. Perspektive su obećavajuće. Planovi za sljedeću godinu su da taj broj radnika i dalje raste - kaže Mehanović.

Za radnike, posebno tehnologe ove kompanije, saradnja s velikim imenima autoindustrije je veliki izazov jer učestvuju i na modifikaciji i kreiranju dijelova koje proizvode.


– Povećavamo njihovu vrijednost, njihovo znanje, njihove vještine, i njihove sposobnosti i samim tim povećavamo rejting naše firme - kaže vođa projekta Nijaz Hamidović.

Njihov rejting je dobar, a ambicije velike. Godišnji promet ove livnice je 12 mil EUR. Samo za Land Rover mjesečno isporuče 20.000 aluminijskih kućišta elektronike.

Topljenje i kalupljenje odvija se u robotiziranim mašinama vrijednim 2 mil EUR. Iako ove strojeve karakterizira visoka preciznost, proizvod mora proći i ručnu obradu. Stotine vrijednih ruku svakodnevno bruse dijelove za luksuzne automobile.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.