NavMenu

Vlada KS osniva novu javnu ustanovu za zaštićena prirodna područja

Izvor: Klix Utorak, 01.08.2017. 09:10
Komentari
Podeli
(Foto: epicurus001/shutterstock.com)
Vlada KS donijela je odluku o osnivanju Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja. Ova ustanova već postoji od 2010. godine, ali novom odlukom staru "gase".

Ova odluka je donesena zbog proširenja segmenta rada Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, kao i usklađivanja s odredbama novog federalnog zakona o zaštiti prirode koji je donesen 2013. godine, a kojim je, između ostalog, utvrđena djelatnost javne ustanove.

Naime, Vlada KS je donijela odluku o proglašenju Bentbaše kao područja zaštićenog pejzaža, a kojim će upravljati ova ustanova. Ovo je peto zaštićeno područje, a od ranije ustanova upravlja područjima: Spomenik prirode Vrelo Bosne, Spomenik prirode Skakavac, Zaštićeni pejzaž Trebević i Zaštićeni pejzaž Bijambare.

- Ostaje sve isto, samo se naš rad dopunjuje novim zaštićenim područjem. Radnici ostaju i ne trebaju brinuti, ovo je samo pravna kvalifikacija. Nama je potrebano još radnika jer smo uvijek u manjku - rekao je za Klix.ba Osman Delić, direktor Ustanove.

Zadaci Javne ustanove su zaštita i očuvanje izvornih prirodnih vrijednosti (geoloških, hidroloških, bioloških) i ambijentalne raznolikosti, kao i osiguravanje nesmetanog odvijanja prirodnih procesa te nadzor nad provođenjem uslova i mjera zaštite na zaštićenim područjima.

- Imajući u vidu navedeno, kao i izmjene i dopune odluke, koje je ranije donijela Skupština KS, ocijenjeno je da će isto sveukupno preći više od polovine članova važećeg osnivačkog akta. S tim u vezi, odlučeno je da se pristupi donošenju novog akta o osnivanju. U tom kontekstu, pripremljen je Prijedlog nove odluke o osnivanju KJU za zaštićena prirodna područja, za koju su pribavljena mišljenja Ureda za zakonodavstvo Vlade KS i Ministarstva pravde i uprave, ali ne i Ministarstva finansija KS - stoji u obrazloženju odluke.


Ustanova će nastaviti svoj rad i poslovanje u skladu s odredbama nove odluke te će imati rok od 60 dana od dana njenog stupanja na snagu da uskladi svoje važeće akte s njenim odredbama. Za provođenje predložene Odluke u budžetu Kantona Sarajevo nije potrebno osigurati posebna finansijska sredstva.

Iz budžeta KS za ovu godinu biće izdvojeno 1.373.100 KM za rad Kantonalne javne ustanove za zaštićena područja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.