Izvor: Klix | Nedjelja, 30.07.2017.| 10:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Preventova kompanija Grammer u Srbiji zapošljava još 450 ljudi

(Foto: aSuruwataRi/shutterstock.com)
Njemački Grammer, čiji najveći udio posjeduje bosanskohercegovačka porodica Hastor preko kompanije Prevent, uskoro će u Srbiji doživjeti novu ekspanziju proizvodnje.

Direktor kompanije Grammer u Srbiji Pierluigi Ghione potpisao je u subotu, 29. jula 2017, sa ministrom privrede Srbije Goranom Kneževićem ugovor vrijedan 4 mil EUR, a koji između ostalog podrazumijeva širenje kapaciteta uz zapošljavanje novih 450 radnika.

Ovim ugovorom Grammer u Srbiji prerast će u kompaniju koja u svom okrilju zapošljava više od 1.700 radnika. Ističe se da će posljednji rast osigurati siguran posao do 2023. godine.

Grammer je poznat javnosti u BiH kao kompanija čiji je najveći vlasnik bosanskohercegovački gigant Prevent. Grammer proizvodi komponente i sisteme za unutrašnjost automobila, kao i sjedišta za specijalna vozila.

U Srbiji je stacionirana u Aleksincu gdje posluje od 2007. godine, a posljednja ekspanzija kada je zaposleno 120 ljudi desila se 2013.

Trenutno posjeduje 30-ak fabrika u 20-ak zemalja svijeta u kojima radi 12.000 ljudi. Prevent, odnosno porodica Hastor, posjeduje 23% udjela u Grammeru čime je ujedno i najveći dioničar. U maju ove godine Prevent je pokušao doći do većine u Nadzornom odboru Grammera, ali su se drugi dioničari usprotivili te je takav potez trenutno na čekanju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.