NavMenu

Privatizacija dijela Budvanske rivijere?

Izvor: Novosti Nedjelja, 30.07.2017. 06:55
Komentari
Podeli
(Foto: Marija Kambić)
Budvanska rivijera biće najverovatnije podijeljena na dva dijela. Grad-hotel Sveti Stefan i Vila Miločer ostaju državno vlasništvo, a možda i stari budvanski gradski hotel. Dok bi turističko naselje Slovenska plaža i hoteli u Petrovcu, sa izuzetno vrijednim okolnim zemljištem, mogli postati vlasništvo biznismena Nila Emilfarba i Miodraga Kostića.

Dioba će biti "uvod" u planiranu i najavljenu privatizaciju najveće hotelske kompanije u Crnoj Gori, koja je u većinskom vlasništvu - države. Mada zvanično nije potvrđeno, gotovo je izvesno da će biti privatizovani Slovenska plaža i hotel Aleksandar u Budvi, kao i Palas i Castellastva u Petrovcu. Zasada se spekuliše da bi stari gradski hotel Mogren, koji se nalazi naspram drevne Budve, mogao ostati u vlasništvu države, kao i elitni grad-hotel Sveti Stefan i Vila Miločer, nekadašnji ljetnjikovac dinastije Karađorđević.

U HG Budvanska rivijera država sada ima 58,7% akcija. Druga po veličini akcija je Stratex grupa, čiji je vlasnik američki državljanin uzbekistanskog porijekla Nil Emilfarb, koji je i jedan od vlasnika dijela turističko-stambenog naselja na rtu Zavala kod Budve.

U javnosti se uveliko spekuliše o tome da će Emilfarb i Miodrag Kostić, koji sada imaju 30% kapitala u HG Budvanska rivijera, u novoj privatizovanoj firmi postati većinski vlasnici. I da će sa 17 mil EUR ulaganja postati vlasnici hotela i atraktivnih posjeda uz pomenute hotele u Budvi i Petrovcu, ogromne vrijednosti.

Iz Stratex, kao i iz Budvanske rivijere, ovim povodom se ne izjašnjavaju, iako se u javnosti više puta čulo (a nije demantovano) da Vlada namjerava da budvanskog hotelijera, koji raspolaže sa oko 4.000 hotelskih kreveta, privatizuje na specifičan način još ove godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.